novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Градоначелник има четири ноге
Крајем августа у Ферхоупу, градићу у америчкој држави Алабами, одржаће се избори за градоначелника. На листи се нашао и Вили Бин Роско Колтрејн који за сада има веома добре изгледе да победи. Колтрејнова трка за „првог човека” Ферхоупа не би изазвала занимање јавности да није у питању седмогодишњи пас расе лабрадор- ретривер. Инатећи се с властима које су му пред улазом у ресторан без питања поставиле пано с фотографијама кандидата за градоначелника, власник Трес Тарнер одлучио је да из протеста пријави за градоначелника свог кућног љубимца.
Многи су само одмахнули руком и рекли да одлука Треса Тарнера и није нека новост. У месту Ребит Хаш, у америчкој држави Кентаки, у два наврата пас је биран за градоначелника: 1998. и 2004. године. Симпатична куца по имену Џуниор до марта ове године био је прва личност ове варошице, све док се није преселио у вечност. Овај градић очигледно настоји да по сваку цену привуче што више посетилаца, чак и избором четвороношца за градоначелника. На помен Ребит Хаша они који за ову варошицу нису раније чули, збуњено застану и питају да ли је могуће да се град зове зечји гулаш? Такав назив град је добио крајем 19. века кад се излила река Охајо на чијој је левој обали смештен Ребит Хаш. Велика вода истерала је на стотине зечева па су становници данима припремали разна јела од ових ушоња, посебно зечји гулаш. О том гулашу толико се причалода је јело постало синоним за град и прерасло у његов назив.


Старији и мудрији
За Италијана Никола Бруна најгори страхови били су потврђени оног тренутка кад је на њега у ресторану, где за одређену своту новца може да се једе колико душа иште, насрнуо један старији пензионер. Наиме, до свађе је дошло кад је Бруно, који је био у реду испред времешног господина, узео последње парче торте, што је разбеснело старог пензионера, коме ништа друго није остало него да се докопа првог ножа и обрачуна са особом која му је однела последњу шансу да се мало заслади. Бруно се скаменио, као и сви присутни. После напада, који је игром случаја био безопасан, стари изгредник прешао је у бекство на штакама. Полиција га је ухапсила на улазу у ресторан. Толико о изреци „старији и мудрији”.


И полицајци су
(обични) људи
Полицајац Чад Стенгард веровао је да ће проћи без казне. Али, судија није ни трепнуо кад је Стенгарда прогласио кривим и наложио му да плати казну од тридесет пет долара. Шта је то полицајац згрешио? Оставио је кола на месту забрањеном за паркирање.
Овом полицајцу из Портланда није вредело што се правдао да се зауставио само да нешто поједе. Установљено је да није био на дужности и да није било разлога да не поштује правила као и сви остали грађани.
Закон каже да полицајци могу да се зауставе на недозвољеним местима, али само ако су на дужности и у потрази за неким преступником. Грађани овог града у америчкој држави Орегон поносни су на судију Терија Хенона који је полицајца осудио за прекршај као и било ког другог грађанина.


Јегуља
с мехурићима
У Јапану се појавио нови напитак и то у прави час, уочи такозваних Дана јегуље (24. јула и 5. августа). У Земљи излазећег сунца риба је веома заступљена на трпези, а посебно се цене јела припремљена од јегуље. Сада могу да се освеже и напитком од те рибе названим „унаги нобори”. Произвођач наглашава да је овај освежавајући пенушави напитак први те врсте у Јапану, вероватно и у свету. „Унаги нобори” припрема се од екстракта добијеног од главе јегуље и костију и садржи пет витамина: А, B1, B2, D и Е. Пиће наводно побољшава отпорност организма и, како се рекламира, помаже да се лакше издрже велике врућине. Даље се наводи да је намењен више мушкарцима него женама. У Хамамацу, граду који је средиште за израду намирница од јегуље, екстракт ове рибе користи се и за прављење колача и кекса.


Боље да се не зовем
Судови на Новом Зеланду све чешће се суочавају с необичном појавом коју су одлучили да реше неомиљеним мерама – строгом забраном. Наиме, у овој земљи неки родитељи својим малишанима надевају имена због којих деца, чим крену у школу и суоче се са својим вршњацима, имају много непријатности. Најскорији је случај осамнаестогодишње девојке која је суду уложила молбу за промену имена. Талула Даз д Хула Фром Хаваји (слободно преведено – Талула воли хавајски плес хула). Али, то није једино необично име, бележе се и следећа: Фиш енд чипс (риба и кромпирићи), Јеа,Детроит (да, Детроит), Кинен Гот Луси и Секс Фрут (Кинен је добио Луси и секс воће), Намбер 16 Бас Шелтер (депо за аутобус 16) и, као једно од најнесхватљивијих – Вајоленс (насиље). Влада је решила да судовима и матичним уредима изда налог да имена која нису примерена једноставно одбију и да родитељима нареде да смисле неко друго, уобичајено име.


Илустровао Драган Максимовић

Корак назад