novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Здраво је радити
Хеј, тужни! перите прозоре!
Чишћење сопственог дома, физички рад који ће допринети угодном осећању у кући, побољшава расположење

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Ако вам се догоди да из неког разлога одједном постанете потиштени, сетни, анксиозни или чак депресивни, немојте да очајавате и не тражите одмах помоћ лекара и психолога. Не посежите за таблетама. Јер, недаћу је можда могуће решити мање сложеним и по здравље опасним или скупим средствима. Једноставно, узмите у руке усисивач, а можете и крпу за брисање прашине и прионите на посао. Јер, чишћење сопственог дома, физички рад који ће допринети угодном осећању у кући, побољшаће ваше расположење. Једноставно речено, почистиће анксиозност! Бар тако тврде шкотски психијатри.
Али, најпре да видимо о каквим је бољкама реч. Анксиозност је врста страха који се јавља кад човек процени да његове целокупне животне прилике превазилазе његове способности. Анксиозна особа верује да не може да изађе на крај са животним тешкоћама. Будући да је склоп прилика у којима се јавља ово осећање уопштен, човек често није у стању да одреди узрок свог страха. С друге стране, човек је депресиван у оним приликама у којима процени да је својом грешком изгубио смисао живота, да је упропастио сопствени живот. У депресивном расположењу учествују и друга осећања, као што је осећање самопрезира, самомржње, страха, кривице, туге, очаја, узнемирености...
Каква је онда то чаробна крпа у стању да очисти толика осећања из нечије душе? Марк Хамер, професор психијатрије, са својим сарадницима спровео је уз помоћ шкотског Завода за заштиту здравља опсежно истраживање с намером да испита душевно здравље Шкотланђана. Од двадесет хиљада испитаника, чак три хиљаде и две стотине били су хронично анксиозни и депресивни, сетни, односно - меланхолични. Како их излечити? Психотерапијом? Гледањем телевизије? То никако!
Испоставило се да је свакодневни физички рад у трајању од двадесетак минута усмерен на одржавање реда и чистоће куће у којој особа живи, смањио у великој мери могућност да та особа упадне у тежи облик депресије или чак психозу. Додуше, и спорт, као и вожња бициклом или шетња доприносе бољем расположењу. Међутим, чишћење куће показало се као незаменљив, односно најделотворнији лек против потиштености, безвољности и страха. Дакле, ако вам се плаче, обришите сузе крпом, а онда навалите на прљаве прозоре! Шкотски лекари тврде да ће вам после двадесет минута бити боље. Користан лек који не кошта ништа! Изум достојан штедљивих Шкотланђана.

М. Огњановић

Корак назад