novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Фауст на eBay
Кад је после дванаест година брака један Британац остао сам и сломљеног срца, упао је у тешку душевну кризу. Био је толико очајан да је ноћима лутао пустим улицама Лондона, тражећи било какву наду. А пошто она никако није долазила, изненада је дошао до закључка да му једино преостаје да иза себе остави стари живот и почне испочетка. Испрва га је обузела срећа. Сама помисао да ће некако успети да преброди кризу, дала му је снаге. Али, онда је налетео на нове недаће. Да би почео испочетка, требало му је много новца који наравно није имао. И пошто се нашао у безизлазној ситуацији која се само може замислити, решио је да учини нешто крајње необично, да једним ударцем убије две муве - да заради новац и да заувек раскрсти са старим и немилим животом. Те исте вечери на сајту eBay осванула је необична понуда. „Продајем цео свој живот”, писало је у огласу изнуреног Британца. Његов животни „пакет” укључује три спаваће собе, аутомобил, мотор, одећу, посао, сећања, душу, чак и неколико пријатеља. Цена је 400.000 долара, па ко воли нека изволи.


Ноћна стража
Један четрдесетчетворогодишњи радник из Хонгконга пао је с десетог спрата своје зграде. Али, пре него што упитате како се то десило и како му је, послушајте ово: он је кришом покушао да сними своју комшиницу док се туширала пре него што се обрушио на земљу. Кроз малени прозор на купатилу нага жена изненада је угледала маљаву мушку руку како држи мобилни телефон. Наравно, и како доликује таквим ситуацијама, она је вриснула.
А вриснула је тако јако да се човек тргнуо из прелепог сна и толико уплашио да му је тело отказало послушност и он је прешао у незадрживи пад. На сву срећу, налетео је на повеће дрво које је успорило пад и спасло му живот. Док су га кола хитне помоћи возила према оближњој болници, узнемирени станари зграде стајали су код улаза и размишљали да ли би неко од њих требало да провали у стан настраног комшије и провери да ли постоје још неки снимци.


Живи пројектил
Иако то није оправдање, људи се понекад заиста нађу у ситуацији кад им стварно прекипи и кад им ништа друго не преостаје него да неког нападну, а да при том код себе немају неко оружје. Вилијам Сингаларг с Новог Зеланда доказао је тачност претходне тврдње, али је указао и на потребу да се широм света допуне закони што се тиче хладног оружја. Додуше, он је употребио топлокрвно оружје, то јест живи пројектил - одапео је јежа који му се баш нашао под руком према човеку с којим се посвађао у саобраћају. Бодљикаво „оружје” полетело је према несрећном човеку, погодило га у ногу и ранило. Иако је нападач ухапшен и налази се у притвору, полиција и даље размишља како да му суди за напад таквим оружјем.


Пијани викинг
Као и много пута до тада, један Швеђанин скокнуо је прошлог петка увече до Данске, да би у пријатном окружењу пивнице прозборио са својим суседима о горућим политичким темама, о фудбалу, о недаћама које муче презапослене мушкарце у тим скандинавским земљама. И, вече је текло у савршеном расположењу. Јело се у неограниченим количинама, а богме и пило. Кад је Сунце почело да најављује долазак јутра, домаћини су били приморани да се опросте од свог пијаног, али мирног и шармантног госта који је брже-боље кренуо на први јутарњи воз. Али, кад је на разгласу најављен полазак воза на линији Хелсингор - Хелсингборг, дошљак је увидео да је у силном расположењу претерано махао новчаником, те му није преостало ништа друго него да се уљудно извини кондуктеру и да изађе из воза. И, ако сте помислили да се нашао у незавидној ситуацији, грдно сте се преварили. Јер, истог тренутка кад је крочио на перон, у њему је прокључала крв славних предака - викинга. Сетио се свих њихових подвига који су се углавном огледали у крађама али и добром веслању. У његовом срцу више није било недоумица. Вратиће се кући. Бар ће покушати. И тако, понет осећањима, одјурио је према првом доку и украо гумени чамац у намери да одвесла до куће преко широког мореуза Оресунд који раздваја две земље. Међутим, веслање се убрзо претворило у хркање. Неколико сати касније, кад се већ било разданило, данска обалска стража нашла га је како плута на отвореном мору и даље омамљен алкохолом. Иако су га одмах ухапсили, касније су саопштили да ипак неће подићи оптужницу ради крађе чамца.


Говори тихо и носи пса са собом
Да се упорност исплати показала је група од 52 путника једног кинеског авио-превозника која је одбила да изађе из авиона коме је отказан редован лет од Пекинга до Ђантаија због лошег времена. Очигледно навикнути на стална одгађања и отказивања летова, путници су покушали да се на „гандијевски” начин изборе са авио-компанијом. Ништа их није могло спречити: ни наредбе пилота, ни умилни гласови особља авиона које их је више од три сата преклињало да изађу из летелице образлажући да је време лоше и да авион не може да полети. Али, путници су само мирно седели на својим седиштима, пили сокове и посматрали све нервозније особље. То је било неиздрживо. После седам сати драма је морала да се оконча. Контрола летења ипак је одобрила лет.
- Нипошто нисам смела да закасним. Идем унуку на рођендан - изјавила је после слетања у Ђантаи једна старија дама коју су медији навели као вођу мирних бунтовника.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад