novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Мобилно памћење
Истраживање које је предводио Ијан Робертсон, професор психологије на Колеџу Тринити у Даблину, испитало је више од 3000 људи у намери да се сазна у коликој мери мобилни телефони утичу на наш живот. И, дошло се до зачуђујућег закључка.
- Поплава мобилних телефона и сличних електронских уређаја који „памте”, створила је генерацију неспособну да упамти и најобичније ствари - каже се у извештају објављеном прошлог месеца. - У наше време људи морају да памте више него пре, али се ослањају на технику а не на свој ум.
Четвртина испитаних каже да не може да упамти број свог телефона, а две трећине не могу да се сете датума рођења више од три пријатеља или рођака. „Хај-тек” омладина налази се у горем стању него пензионери. Млађи од тридесет година сећају се мање рођендана и бројева него старији од педесет. Ако пажљиво проучимо и извучемо закључке из овог истраживања, схватићемо да ослањање на телефон или неки електронски уређај може у будућности да доведе до страшних последица. Зато, памет у главу, а мобилни у џеп.


Ах, ти папараци!
Како ствари сада стоје, папараце чека неизвесна будућност, јер је у помоћ славнима и богатима пре неколико недеља прискочила технологија представивши први спреј против фотографисања. „Блур спреј”, који је измислио Кок Чијан Леонга, садржи наночестице које праве рефлектујући премаз на лицу и попут огледала спречавају фотографисање тако што онеспособљавају сензоре фотоапарата и избељују део слике. Ако све прође како треба и ако се он нађе на тржишту, таблоидима ће бити задат јак ударац. Чини се да ће им једино решење бити да и они потраже помоћ технологије. И тако, вечити рат између оних с много новца и мањком стрпљења, и других с разним уређајима и мањком етике наставља да се разбуктава.


Пилотска дремка
Уморни од ноћног лета од Џаипура до Мумбаија, двојица индијских пилота укључили су аутоматског пилота и препустили се дремци. Авион пун путника следио је упутства аутоматског пилота и кренуо ка југу. Међутим, кад су стигли у ваздушни простор Мумбаија, јавили су им се контролори летења. Зачудили су се да им из авиона нико не одговара и дали су знак за узбуну. Тако су у последњи час пробудили успаване пилоте. Додуше, авион је тада већ прошао Мумбаи. Ипак, све се срећно завршило. Представници авионске компаније порицали су да су њихови пилоти задремали од преморености и лоших услова рада, али је истина ипак изашла на видело.


Шкотски разбојник
У рибарском градићу недалеко од Абердина живи и ради најпознатији и најнеухватљивији криминалац тог поднебља, лукава и безобразна бараба која је постала позната личност кад је први пут украла чипс из једне продавнице. Зову га Сем и ништа не би било чудно да он није један сасвим обичан шкотски галеб. Али, овај неустрашиви разбојник не дугује своју чувеност чињеници што је птица, већ свом умећу које је довео до савршенства, а кога се не би постидели и много окорелији криминалци. Наиме, док једним оком снима шта се догађа у продавници, Сем шетка уздуж и попреко и чека да је сви купци напусте. А кад се увери да је безбедно, мирно ушета унутра и, што је још занимљивије, увек одабере исту врсту „доритоса”, чипса с укусом сира. Тек кад се нађе ван домашаја продаваца, Сем поцепа кесу кљуном и баца се на плен. Познати криминалац кога из неког разлога нико не лишава слободе, неретко подели свој плен са својим сродницима.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад