novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Уз стрип
Стварни догађаји и личности
Бурне двадесете године... Наступиле су као последица Првог светског рата. Ожиљци разарања споро су зарастали а напетост која је владала била је далеко од мирнодопског решења. Ова прича обухвата сукоб који се разбуктавао између анархиста и послодаваца. Загонетност догађаја и тајанственост ликова који учествују у њима смештени су у Барселону, прелепи град у покрајини Каталонији, на североистоку Шпаније, уз обале Средоземног мора.

Вилхелм Франц Канарис, официр немачке царске морнарице, прославио се током Првог светског рата као официр обавештајне службе радећи у Шпанији и Енглеској. Верује се да је био умешан у страдања немачких левичара (као Роза Луксембург) иако то није доказано. Касније је именован за руководиоца Абвера, немачке обавештајне службе. Али, временом се удаљио од Хитлера и нацистичке партије тако да је био умешан у заверу против вође. Након неуспелог атентата на Хитлера 20. јула 1944. године, ухапшен је и стрељан 9. априла 1945. године.

Луис Компанис Ховер био је један од најзначајнијих председника каталонске владе у 20. веку. Адвокат и човек левичарског убеђења, био је синоним поштења и социјалне правде. После неуспеха Шпанског грађанског рата у коме су победили фашисти, пребегао је у Француску. Ухапсили су га припадници Гестапоа и депортовали у Барселону, где је стрељан 14. октобра 1940. године у дворцу Монжуик. Његово име и данас је симбол поштења и социјалне правде.

Антонио Ескобар Хуертас, војник од заната, конзервативни католик, обележио је и одредио судбину Барселоне 1936. године кад је уместо на страну фашиста стао у одбрану законите владе шпанске републике. Унапређен је у чин генерала. После губитка рата уместо да побегне, остао је да подели судбину са својим војницима. Ухапшен је, осуђен и стрељан 8. фебруара 1940. године.

Буенавентура Дурути без сумње је био водећа личност шпанског анархистичког покрета непосредно пред Шпански грађански рат. Предводио је анархистичку групу „Лос Солидариос” чији су чланови покушали да дигну у ваздух краља Алфонса XIII.

Мануел Касал Гомез, полицијски инспектор, вероватно је један од најбољих сведока „тајног” живота Барселоне двадесетих година минулог века. Као частан полицајац сукобљавао се с претпостављенима у Барселони који су му загорчавали живот. Користећи своја познанства и приступ полицијским досијеима, написао је књигу „Црна банда” („Ла Банда Негра”), историју револвераша унутар радничких удружења.

Пивнички пуч, неуспешни државни удар који се одиграо од вечери 8. до 9. новембра 1923. године кад су вође нацистичке партије Адолф Хитлер, Ерих Лудендорф, славни генерал из Првог светског рата, и друге вође „Кампфбунда” покушали да преузму власт у Минхену, у Баварској.

С. Д.

Корак назад