novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Двоструке личности
Људи који имају два матерња језика, односно, подједнако добро говоре два језика, на известан начин имају и двоструку личност - закључак је истраживача са Универзитета у Њујорку, односно Висконсину. Мозак билингвичара различит је од мозга људи који не говоре једнако добро неки страни језик као матерњи. Наиме, како тврди професор Дејви Луна, двојезичари лако прелазе из једног душевног стања у друго те ствари доживљавају безмало на два различита начина.


Интернет кроз прозор
Била је мирна, идилична јунска ноћ за грађане у малом предграђу Хановера који су већ били у својим постељама. Али, било је мирно и спокојно све до тренутка кад је један педесетједногодишњи Немац одлучио да свима прекрати сан и избаци рачунар кроз прозор. Кад се зачуо страховит прасак и кад су се делићи разлетели свуда по тротоару, неко је позвао полицију која је одмах похитала на место догађаја. Али, уместо казне за узнемиравање јавног реда и мира, разбеснели Немац наишао је на разумевање. Наиме, полицајци су с благим изразом лица и са саосећањем у очима пратили излагање изгредника док им је објашњавао како је сваке ноћи водио тешку битку с непослушном тастатуром и екраном по коме се стално исписују неке чудне поруке. Једноставно је морао нешто да учини. Наравно, они нису имали срца да га казне.
А и како би? И сами су добро познавали те недаће, као кад би проводили бесане ноћи у куцању извештаја о оваквим интервенцијама. Међутим, пошто је комшилук тражио задовољење, замолили су га да бар почисти делове рачунара са улице. На крају, сви су се мирно разишли, али док су остали спавали, рана јутарња светлост ипак је обасјавала лица двојице полицајаца док су куцали извештај.


Врати мобилни
После жучне свађе с млађим братом, једна једанаестогодишњакиња из италијанског гарда Л’Аквила, побегла је од куће. У ствари, онако бесна, упутила се према оближњој шуми. Убрзо је родитељима почела да шаље узнемирујуће SMS поруке и они су се уплашили. Обавестили су полицију и кренули у потрагу. Будући да се налазила недалеко од куће, видевши да су родитељи изашли, девојчица се ушуњала у кућу и сакрила испод писаћег стола. Одатле је наставила да шаље вапијуће поруке: „Спасите ме, бојим се!” Наравно, полицајци су је убрзо нашли. Родитељи су у први мах били пресрећни што је жива и здрава, а онда су се - наљутили. Одузели су јој мобилни телефон.


Планета на дијети
Једна група научника саопштила је вест која је узбуркала јавност - планета Земља ужа је за пет милиметара. Према претходном мерењу, спроведеном 2000. године, пречник Земље износио је тачно 12.756 километара и 274 метра. Али, према најновијим подацима који су прикупљени коришћењем радио и ласерске технологије, Земља је на неки начин „смршала” за готово пет милиметара. Иако обичним становницима то ништа не значи, научници, који ипак не знају разлог ове појаве, кажу да је ово значајан податак за мерење нивоа мора, што је опет веома важно за мерење климатских промена на планети. Једно је сигурно - мода прекомерних дијета и мршављења недаћа је светских размера.


Забрањени „истражитељи”
Иако је у већини америчких судница забрањено да порота чита новинске текстове у вези са случајем о коме заседа, један судија у граду Охају дао је сасвим нов смисао схватању колико су медији погубни кад је у питању предстојеће суђење. Судија Патриша Они из Хамилтона забранила је у својој судници током трајања поступка не само новине, већ и гледање омиљеног серијала „Истражитељи“ (CSI). Ревносни судија тврди да такве серије могу код поротника да створе нереална очекивања у вези с тим шта може а шта не може бити узето у обзир као доказ на суду. Како су навели медији, поротници су били видно тужни због тога што им је ускраћено то изузетно право на разоноду.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад