novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


У ватру без дозволе
Јапански полицајци запрепастили су се кад су прошле седмице у градићу Кирју, префектура Гунма, зауставили педесетпетогодишњег возача ватрогасних кола Рјохеи Усујија и затражили му возачку дозволу јер је изазвао лакши саобраћајни удес. Узалуд је Усуји молио полицајце, узалуд их је преклињао да му опросте јер сваког дана спасава бројне животе, јер су, на крају крајева, колеге. Али, узалуд су и полицајци тражили од њега одговор како му је пошло за руком да више од тридесет година вози огромна ватрогасна кола без возачке дозволе. Наравно, убрзо су га ухапсили. Проверавајући његове податке, приметили су да му је возачка дозвола фалсификована, а даљом истрагом утврдили су да је једина дозвола коју је легално стекао у животу она за вожњу бицикла с мотором. Током тридесетогодишње возачке каријере Усуји је имао прилику да се окуша и за воланом кола хитне помоћи. На суђењу, судија је бесно изјавио да више никада неће смети да вози кола ни у рачунарским игрицама.


Право у рај
Кад се постави питање одласка у рај, неки људи спремни су свашта да учине. Једна богата удовица из Индије, стара осамдесет година, дала је сасвим ново значење том циљу. Наиме, Пулџхарија Кунвар, која живи у једном малом месту у држави Бихар у источном делу Индије, и нема ниједног рођака нити наследника, потрошила је на хиљаде долара на гозбу за 100.000 људи, и све то у нади да је богови неће заобићи. Дводневно славље за све житеље околних села коштало ју је тачно 37.500 долара, али она новац није жалила.
- Сада мирно могу да пођем на последње путовање и надам се да ће моја душа почивати у рају - рекла је. Међутим, богата удовица није објаснила зашто је толико забринута поводом одласка у рај кад је још доброг здравља.


Мали зелени сватови
У мирном немачком градићу Платлингу прошлог месеца дошло је до невиђене збрке кад су мештани пријавили полицији да су видели Марсовце. Наиме, неколико становника помислило је да је видело непознате летеће објекте на небу изнад својих кућа, и пошто их је обузела паника, полиција је морала да се умеша. Брже-боље власти су послале патролу полиције да извиди назначено место и да, по могућству, отера непожељне посетиоце из свемира. А кад су се полицајци, који су исто били уплашени од помисли да их нападају мали зелени, стигли на поприште предстојеће најезде, имали су шта да виде. Уместо Марсоваца они су нашли двадесетдеветогодишњег мушкарца који је дошао на оригиналну идеју да запроси девојку с 50 лампиона од хартије. У саопштењу полиција додаје да је девојка рекла „да”.


Повратак мумије
Свима је познато да људској машти надасве нема премца. Међутим, појединци и даље умеју да нас изненаде и да још продубе наше схватање те чињенице. У једном енглеском градићу надомак Лондона, службеници банке и клијенти који су се ту затекли присуствовали су правој комедији која је била плод маште колико и плод смелости. У ствари, све је почело као комедија да би се завршило као трагикомедија. Младић обавијен завојима, као каква мумија, лаганим корацима ушао је у банку и, како и доликује, стао у ред испред шалтера. Запрепашћење присутних убрзо је прерасло у нападе смеха. Али, „мумија” је стрпљиво стајала у реду и чекала својих пет минута пред намргођеном службеницом. А онда је коначно дошла на ред и испод стакла пружила службеници цедуљицу на којој је писало: „Испод завоја имам бомбу! Дај паре!” Међутим, људи су се и даље смејали. А смех је потрајао све до тренутка кад је домишљати младић безбрижно одшетао из банке и кад је службеница на сав глас повикала да су опљачкани. Иако су то одувек знали, људи у банци тек су у том трену схватили сву циничност пословице „Ко се последњи смеје, најслађе се смеје”.


Или нећеш пити, или тебе више неће бити
Аутомобили имају „склоност” да извуку „оно примитивно” из човека, па самим тим следе непријатни резултати, слажу се представници свих цркава у свету, а нарочито теолози Римокатоличке цркве, који су однедавно направили предах у уобичајеним размишљањима и схватили да морају да иду у корак с временом, те су објавили упутство за понашање у саобраћају, шта се сме а шта не сме, с моралног становишта. Јер, последњих десет заповести написано је пре 2000 година.
„Нећеш возити под утицајем алкохола, нећеш прекорачивати брзину, нећеш аутомобил користити да би се правио важан и нећеш у њему починити грех”, само су неке од десет нових „божјих заповести” издатих у Ватикану. Овај савремени документ, написан на 36 страница, под називом „Водич за пасторални однос према путу”, садржи десет основних заповести које се тичу губљења стрпљења за воланом, поштовања пешака, одржавања возила у добром стању и псовања за воланом.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад