novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Ћао, Хари!
Готово десет година романи о Харију Потеру заузимали су врх листе бестселера „Њујорк тајмса”. Однедавно, књиге о дечаку чаробњаку из пера Џоане Роулинг уступиле су место неким другим бестселерима и нестале су с топ-листе најчитанијих књига. Иначе, до сада је у свету продато више од 375.000.000 примерака књига о Харију Потеру. Наиме, децембра 1998. прва књига у низу, „Хари Потер и камен мудрости”, нашла се на првом месту листе књижевних бестселера „Њујорк тајмса” и од тада су се романи о доживљајима младог чаробњака смењивали на самом врху најпродаванијих књига. Да ли је на помолу сумрак овог књижевног феномена, остаје још да се види.


Сувенир у башти, чувај се!
Један становник места Трасани поред италијанског града Урбина шетајући шумом наишао је на узвишење на земљи. Почео је да копа и нашао бомбу из Другог светског рата. Дошао је аутомобилом до ивице шуме и некако убацио бомбу у пртљажник. Онда је унео у двориште своје куће. Кад су комшије то виделе, позвале су полицију. Полицајци су наредили да сви који живе у околини што пре напусте своје куће и сместе се у хотел. Затим су позвали стручњаке за уништавање бомби. Налазач бомбе је приведен мада му није било јасно због чега, будући да му је намера била да бомбу чува у башти као успомену.


То је кајгана!
На главном тргу у месташцу Монтаквила у Италији недавно је приређена необична гозба. Као и протеклих двадесет шест година, житељима је послужена кајгана. Али, то није обична кајгана. Реч је о највећој кајгани на свету, направљеној од 1115 јаја. Свој допринос справљању овог специјалитета из Монтаквиле дале су готово све фарме из околине поклонивши бар по стотинак свежих јаја. Јаја су испржена на великој ватри у огромном тигању који је стављен у кола с великом приколицом. Кад је кајгана обишла варошицу, кола су се зауставила и почела је гозба. Нажалост, кајгана се у међувремену охладила. Мада је, истини за вољу, била веома укусна.


Порно на послу
Један општински службеник из јапанског места Кинокава успео је за девет месеци да на радном месту са свог службеног рачунара посети 780.000 порно-сајтова на Интернету. „Марљиви” човек прегледао је десетак хиљада страница дневно, односно, двадесетак у минути! Наравно, испоставило се да ништа друго није ни радио... Председник општине био је пренеражен кад је сазнао за овај случај. Међутим, одлучио је да не отпусти овог зависника од порно-сајтова на Интернету, већ да му смањи плату. Иначе, запослени је ухваћен тек кад је у његов рачунар на радном месту ушао вирус, па је однет на поправку. Тако је изашао на видело радни учинак овог несавесног службеника.


Порука за чуло мириса
SMS поруке изгледа више нису довољне. По свој прилици, ускоро ћемо моћи да шаљемо PMS - Parfumed Short Message (намирисане кратке поруке). Истраживачи с једног института у Гетингену (Немачка) недавно су направили посебан чип који омогућава да се путем мобилног телефона пошаљу мирисне поруке. То значи да ће власници мобилних телефона моћи да „ухвате” одређени мирис (рецимо, с плаже, свог тела, или бочице тоалетне воде) и пошаљу неком уз писану поруку. Научници сматрају да ће мирисне поруке за годину дана, а најдаље две, постати нешто „без чега се не може”. Баш као и SMS.


Илустровао Радомир Мудринић

Корак назад