novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Изгубљени у преводу
Две жене, којима се име не открива да се не би осрамотиле, колима су из Рима јуриле према Минхену. У овом немачком граду требало је да дочекају рођаку, четрнаестогодишњу девојчицу која је возом долазила из Париза. Узалуд су чекале на перону. Сви путници су напустили воз, али међу њима није била и њихова мала рођака. Жене, за које се зна да су се у Италију доселиле из Доминиканске Републике, као без главе одјуриле су у полицију да пријаве случај. Али то није било лако јер је требало наћи преводиоца који говори италијански или шпански. Убрзо је све разјашњено: требало је да рођаку сачекају у Монаку. Наиме, до забуне је дошло јер се на италијанском мала кнежевина Монако зове исто као и немачки град Минхен, с тим што се за Минхен каже - Монако ди Бавијера.


Нокаутирао крокодила
Један одважни мушкарац бацио се у воду и ухватио у коштац с крокодилом кад је ова опасна животиња зграбила његову супругу. Догодило се то недавно у националном парку Личфилд, на северу Аустралије. Брачни пар налазио се у чамцу. Одједном, муж је осетио како се чамац заљуљао, а затим угледао своју супругу у води и крокодила, дугог више од два метра, разјапљених чељусти. Није размишљао. Бацио се у воду и почео да га удара песницама колико год је могао. То је на известан начин збунило крокодила, поготово кад је почео да му гура прсте у очи. Крокодил је убрзо побегао, а несрећна жена с тешким повредама ногу од снажних угриза животиње, смештена је одмах у болницу.


У Дизниленду неко брине
Крајем априла Пол и Карен Кампонел и њихово двоје деце провели су викенд у Дизниленду, у Орланду, америчка држава Флорида. Тек кад су се спаковали и већ колима кренули кући у Ворстер, град у Масачусетсу, Карен је схватила да јој недостају два златна прстена и један од платине, сва три украшена малим дијамантима. Сместа су се вратили у собу коју су изнајмили у нади да ће негде наћи изгубљени накит. Међутим, затекли су само чистачицу која им је рекла да је ђубре из њихове собе већ однето камионом. А отпад се прикупља у великом контејнеру и потом одвози на депонију. Није било начина да се у мноштву кеса за ђубре нађе баш она из њихове собе. Породица Кампонел вратила се у аутомобил и, уместо да буду радосни и пуни утисака, до куће су сви ћутали. После два дана јавила им се Дру Вивер, шеф чистачица у Дизниленду. Чим је чула шта се десило породици Кампонел, пожурила је да види где је кеса из њихове собе. Пошто још није била изручена у контејнер, Дру Вивер замолила је неколико чистачица да јој помогну. Обукле су посебна одела, на руке ставиле гумене рукавице и обуле гумене чизме. Износиле су из камионета једну по једну кесу, сваку отварале и, на сву срећу, нашле сва три прстена.


Какав њух, слух и дух!
Осмог дана Даг Дешел изгубио је сваку наду. Иако је његова четвороножна љубимица Мун до тада одлазила од куће на два, три дана, овог пута био је убеђен да пас неће успети да нађе пут до куће. Наиме, Даг је средином априла отишао на излет у Роуд Вели. Са собом је повео и двогодишњу женку пса расе хаски. Шетајући по овој пространој удолини која се простире у средњем делу Неваде, Даг је у једном тренутку приметио да Мун не трчкара за њим. Дозивао ју је, звиждао, мамио кексићима али Мун се није појавила. Није имао куд, сео је у кола и вратио се кући у Или, град који се такође налази у америчкој држави Невади. Али, Даг Дешел данима није могао мирно да спава и на сваки шум истрчавао је из куће. Осмог дана зазвонио је телефон. Јавио се човек из ветеринарске клинике. Даг је почео да скаче од среће кад је чуо да је Мун код њих. После толико дана и готово сто педесет километара Мун се обрела у Илију. Нека жена одвела ју је својој кући и нахранила је, а онда је на оковратнику видела плочицу и адресу ветеринарске клинике чији је Мун пацијент. Клупко се после тога веома брзо одмотало.


Симпсонови непожељни
До почетка априла у Венецуели се на телевизијској станици „Конател” приказивала цртана серија „Симпсонови”, која је иначе доживела успех у читавом свету. Али, без икакве претходне најаве скинута је с редовног програма. Тек накнадно директори су дали образложење: серија је забрањена из педагошких разлога, јер психолози верују да може да има штетан, чак погубан утицај на децу. Иначе, на ТВ каналима у Венецуели углавном се приказују латиноамеричке и неке старе америчке серије.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад