novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Председничко беснило
За Абрахама Линколна (1809-1865), шеснаестог председника Сједињених Америчких Држава, прича се да није био само велики војсковођа и политичар већ и велики шаљивџија.
Тако је једном приликом, расправљајући с лекарима о беснилу, на питање једног од њих шта би урадио кад би се и сам разболео, брзо одговорио:
- Затражио бих хартију и оловку.
- Да напишете тестамент или упутства за руковођење државом? - осмелио се да каже лекар.
- Не, већ да направим списак политичара које бих желео да уједем - одговорио је Линколн.


Зa чист рачун
Шетајући улицом Сент Оноре у Паризу, немачки композитор и диригент Кристоф Вилибалд Глук (1714-1787) случајно је разбио излог једне мале продавнице. Извињавајући се власнику, музичар је одмах понудио одштету.
Одмеривши Глука, продавац је проценио да би од добро одевеног господина могао узети лепе паре, па је излог преценио на франак и по. Композитор му је пружио талир вредности три франка рекавши да ће примити кусур у било којој од две валуте.
Грамзиви продавац почео је да се правда да нема ситнине да размени талир на шта се Глук окренуо и кренуо према стакленим вратима.
- Да бисмо изравнали рачун, за остатак ћу да разбијем ово стакло - рекао је подигавши штап. Пре него што је замахнуо, новац му се нашао у руци.


Вожња на једном точку
Једном приликом Николо Паганини (1782-1840), славни италијански виолиниста, журећи на важну пробу сео је у кочију и рекао кочијашу да га пребаци додуше на кратку раздаљину. Препознавши свог угледног суграђанина, млади Ђеновљанин је, држећи коњске узде, затражио за ту кратку вожњу 20 лира. Видевши запрепашћени Паганинијев поглед, подругљиво је рекао:
- Маестро, вама је бар разумљиво зашто толико тражим. Па ви за једно свирање и то на једној жици узимате 300 лира.
Славни виолиниста му на то није узвратио, већ је сео у кочију. Довезавши се на одредиште, кочијашу је пружио две лире и уз осмех му сасуо у лице:
- Кад ме следећи пут будете возили само на једном точку, добићете остатак од осамнаест лира.


У фудбалу на онај свет
Пошто је Аустрија, уз Швајцарску, један од домаћина Европског фудбалског шампионата који се одржава јуна ове године, многобројни трговци труде се да искористе јединствену прилику. Сасвим је разумљиво што се већ продају разни сувенири и предмети који имају везе с овим омиљеним спортом, али помало изненађује замисао власника једног аустријског погребног друштва. Наиме, како објашњава Витиго Келер, у години фудбала решили су да понуде урне у облику црно-беле лопте. Они који одлуче да похране прах покојника у овој урни необичног облика мораће да издвоје 362 евра. За сада још није било заинтересованих али, како верује Келер, људи су у почетку увек неповерљиви кад су у питању овакве новине.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад