novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Не лупај главом!
Само током прошле године, чак шездесет осам хиљада пешака у Лондону ударило је главом у бандеру, семафор или зграду, покушавајући да у журби напише или пошаље SMS поруку путем мобилног телефона. Због тога су градске власти одлучиле да поставе светлеће (упозоравајуће) лампионе тамо где пешаци, док журе, пишу поруке. За почетак, то ће бити Брик лејн, улица у којој је забележен највећи број повреда пешака.


Отказ због преданости
Да посао метеоролога није нимало лак, једноставан и захвалан, Реј Кемреј слушао је од кад се 1980. године запослио у хидрометеоролошком заводу у Доверу, у Великој Британији. Старије колеге стално су му давале до знања да омашке у читању података нису дозвољене јер доводе до нетачних предвиђања временских прилика. Желећи да се докаже, Кемреј је изузетно савесно обављао посао, па је убрзо добио понуду да пређе у туристички градић Клиторпс и ради самостално.
Наравно, млади метеоролог одмах је прихватио понуду и убрзо се обрео у новом друштву. Суграђанима се свакодневно обраћао путем локалног радија и обавештавао их о времену за наредни дан. Иако за месец дана ниједном није погрешио прогнозу, уручен му је отказ.
Зашто? Реју Кемреју временске прилике нису ишле наруку. За тих месец дана он је непрекидно најављивао кишу и - киша је заиста падала. Градски оци сматрали су да он својим тачним прогнозама растерује туристе.


Свештеник је пао с неба
У североисточном делу Словачке један свештеник недавно је дословце пао с неба. Реч је о свештенику заљубљеном у падобранство и параглајдинг. После неуспелог покушаја летења, треснуо је на земљу с велике висине и није било кости коју није сломио, али ипак је остао жив.


Подршка некупањем
Није се купао више од годину дана, и то у знак протеста. Тек кад је бивши државни званичник дошао у његово село, човек је напослетку решио да се ипак опере... Реч је o тридесетогодишњаку, поклонику бившег премијера државе Џарканд, на североистоку Индије. Наиме, премијер је пре годину дана изгубио на изборима и одлучио да се потпуно повуче. Међутим, човек из малог места у Џарканду није могао с тим да се помири. Одлучио је да омиљеном политичару пружи неку врсту подршке или подстицаја тако што ће престати да се купа! Потрудио се да бившем премијеру јаве да неће употребити ни кап воде док поново не почне борбу за власт. Ма колико звучало невероватно, кад је вест стигла до бившег премијера, њега је заголицало ко је тај упорни следбеник његове политике и одлучио је да га посети. Чим се уверио да је његов омиљени политичар стигао у село, човек га је поздравио, а затим - отишао на купање.


Уморан од суђења
У историји спортских надметања један бокс-меч и даље се сматра најдужим такмичењем у овој дисциплини.
Одржан је 1893. године у Њу Орлеансу, у Сједињеним Америчким Државама, имао је 110 рунди и трајао је седам часова и деветнаест минута. Песнице су укрстили боксери Енди Боуина и Џек Бурка, а меч је завршен нерешеним резултатом јер је судија био толико исцрпљен да је морао да прекине борбу.


Илустровали Игор Лазин и Тихомир Челановић

Корак назад