novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Љубав у парку
„Водите љубав а не рат!”, тако је гласила једна од најважнијих и најславнијих порука хипи покрета. Хипици су у много чему били у праву, а посебно кад је реч о односу према љубави, односно - рату. У међувремену, хипици су изродили своју децу, а светом су ипак буктали толики ратови да се стекао утисак како је љубав из првих редова отишла у позадину... И схватање љубави некако се променило.
Једна од хипијевских тековина била је и слободна љубав, љубав која се не скрива. То се, пре свега, тиче телесне размене нежности, не само размене осећања. У том погледу љубав је изгледа напредовала - освојила је слободу. О томе сведочи једна вест коју су недавно пренеле водеће светске новинске агенције. У вести се каже да ће у Холандији бити сасвим могуће водити љубав на јавном месту, односно у парку. Љубавни пар нико не би требало да узнемирава. А понајмање полицајци. Довољно је да не пале цигарете и да около не бацају ђубре. Дакле, почев од наступајућег лета, заљубљени парови имаће прилике да се на усамљеним местима по парковима препусте страсти. То се неће сматрати непристојним понашањем.
Ипак, љубавници треба да воде рачуна о прописима који се тичу љубавног општења на јавном месту. Пре свега то се односи на кућни ред, односно време које је предвиђено за такве ствари, што значи од каснијих поподневних часова па надаље. Простирку ће моћи да положе искључиво на месту које је удаљено од игралишта за децу како их деца не би посматрала. По парковима ће постојати посебне корпе за бацање презерватива, цигарете су искључене. Полицајци ће имати овлашћење да прекину и опомену парове у љубавном заносу искључиво ако се понашају на начин увредљив за друге - шта год то значило.
Илустровала Марија Димић


Утеха
Један Иранац који је недавно одлучио да напусти своју супругу, осуђен је на необичну казну: у одређеном року он мора да јој купи чак осам хиљада књига поезије у износу од седам стотина милиона риала (педесет хиљада евра). Тако је, наиме, гласио њихов предбрачни уговор. Њиме се муж обавезао да у случају развода мора да купи супрузи за одређену суму новца оно што она буде захтевала. Напуштена госпођа одлучила је да се теши - песмама.
Илустровала Тијана Богосављевић


То је тата!
Четрдесетједногодишњи Андреа Минети проглашен је за најбољег тату у Италији - освојио је награду „Супертата 2008”. Такмичење је одржано недавно у Милану и обухватало је више „дисциплина”. Наиме, Андреи је требало мање од два минута да свом двогодишњем сину Федерику промени пелене и обрише га влажним марамицама. Успео је најбрже да направи аутомобил од коцки, као и да победи у трци аутомобилчића на даљинско управљање.
Илустровала Ивана Ћировић


Музиком против лешинара
Бартоу, градић у Флориди (САД), опселе су недавно птице лешинари. Још од педесетих година прошлог века, Бартоу је својеврсно склониште разних птица. Међутим, већ неколико месеци јата птица лешинара надлећу Бартоу и насељавају дрвеће. То не би било тако страшно да не нападају пролазнике и возила, уништавају кровове кућа... Становници градића су немоћни, јер је убијање птица строго забрањено. Неки их поливају водом, док су други открили слабу страну лешинара: плаше се гласне рок музике! Због тога улицама овог места све чешће одјекују звуци рокенрола.
Илустровала Сања Грбић


Расејани возачи
Распрострањено је мишљење да су жене лошији возачи од мушкараца. Можда је то тачно, али док возе мушкарци су свакако расејанији од жена. То показује недавно истраживање у Аустралији којим је обухваћен велики број возача. Испоставило се да мушкарци, чак двоструко чешће него жене, током вожње аутомобила подешавају
радио-станицу, читају новине, љубе вољену особу, убијају инсекте у возилу... Жене то углавном не раде. Исход је истоветан: двоструко више удеса изазивају - мушкарци.
Илустровала Зорана Вукотић


Утеха
У месташцу Кастелветрано, у Италији, једној дами је позлило и она је позвала хитну помоћ. Лекари су дошли веома брзо, али су могли само да закључе да болесницу не могу да помере из њене постеље ни центиметар. Јер, госпођа има више од двеста кила. А пошто јој је било зло, није могла да стане на ноге. Стога су лекари позвали ватрогасце. Њих петорица некако су је пренели до колица јер су се плашили да носила не пукну! Срећом, све се добро завршило и госпођа је смештена у болницу где се лечи - строгом дијетом.
Илустровао Иван Јовић


Илустровали студенти III године ФПУ у Београду, одсек Графика и књига и Фотографија, у класи проф. Растка Ћирића

Корак назад