novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Твоја коса ми је преко носа!
Крајем фебруара једна тридесетједногодишња жена одвела је свог сина Брајана у школу и отишла на посао. Само што је стигла, зазвонио је њен мобилни телефон. Директор школе рекао јој је да одмах дође јер мора с њом озбиљно да разговара. У питању је била Брајанова фризура која, како је директор објаснио, смањује усредсређеност ученика на часу. Наиме, на Брајанову молбу, мајка му је дозволила да се ошиша тако да насред главе има „кресту” (врста панк фризуре), а да му са стране обрију главу. Упркос уверавањима директора и убеђивању наставника, мајка овог шестогодишњака се заинатила. Оно што школа у предграђу Кливленда, у америчкој држави Охајо, прописује то је ношење униформе, али у правилнику нигде не стоји какву фризуру треба да носе ученици. Пошто је директор рекао да дечака мора да избаци из школе, Мишел је узела његова документа и уписала га у припремни разред друге школе.


Оболели од видеофилије
У свету је сваким даном све више оболелих од видеофилије, болести зависности од видео-игара и телевизије. Телевизија, рачунари и видео-игре замењују полако заинтересованост људи да се баве нечим другим на отвореном. То је закључак научника после опсежног истраживања у земљама где се живот последњих година битно променио, између осталог у САД, Јапану и Шпанији. Посета парковима смањена је бар за двадесет пет одсто, а повећан је број оних који по цео дан седе испред екрана, чак и кад немају потребе да нешто раде.


У затвор без - затвора
Доручак - воће, препечен хлеб или тост, или пахуљице од житарица уз обрано млеко или јогурт с малим постотком масноће. За ручак се служи пилетина или јунетина, кувана или на роштиљу, обарено поврће или салата с мало лимуна и неколико капи уља. Вечера је по избору, а избор је скроман: кувана виршла, немасни сир, воће. Ако има колача, онда су посни. Сок је с вештачким заслађивачем. Ко год је помислио да је наведену исхрану прописао лекар особама које желе да се ослободе сувишних килограма, силно се преварио. Већ неколико месеци ово је отприлике списак намирница намењених затвореницима који се налазе у тамницама на подручју Њујорка. А затворских птичица у Великој јабуци тренутно има око четрнаест хиљада. Иако су неки од заточеника покушали да се буне и управи упућивали огорчена писма, добили су одговор да су новоустановљена правила донета за њихово добро. Јер, како објашњава Мартин Хорн, један од одговорних из Одбора за бригу о затвореницима у америчким тамницама, основна замисао била је брига за људе иза решетака. Без обзира на то што се свакодневно шетају по затворском кругу и имају могућност да ојачају мишиће у салама опремљеним различитим справама, све то није довољно ако се нездраво (читај - укусно) хране. Постоји опасност да претрпе мождани удар, оболе од шећерне болести, а онда за лечење треба да се издвоји много више новца него што се сада даје за сасвим измењену исхрану. Шта је то Мартин Хорн заправо прећутао?


Милион рођенданских жеља
Фред Крегс је, као што то уобичава последњих неколико година, отишао у кладионицу да уплати тикет. Иако је тог петка, 22. фебруара ове године, пунио шездесет година, одлучио је да као и до тада одвоји четрдесет пенија. Што би се рекло језиком кладионице - Крегсов тикет био је „везан”, односно, овом продавцу вештачког ђубрива из енглеске грофовије Јоркшир следио је добитак само ако на осам трка победе сви коњи које је заокружио. Могућност да се то деси мери се процентом од два милиона према један. Али, баш тај „један” био је срећан за Фреда Крегса - освојио је милион фунти (око милион и триста хиљада евра). И, како је прославио тај догађај за који власници кладионица кажу да је први случај забележен од 1961. године, откако се записују подаци с трка? Пре свега, Крегс није знао да је преко ноћи постао милионер и рођендан је прославио у кругу породице, са своје троје деце. Да је добитник, сазнао је тек наредног петка кад је отишао да уплати нови тикет. На питање шта ће с толиким новцем, збуњени Крегс је рекао да ће га поделити с децом, купиће викендицу, а о осталом ће тек да размисли.


Илустровао Тихомир Челановић

Корак назад