novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


О веверицама има ко да брине
Дрвене кућице изнутра обложене меком тканином постављене су високо у крошњама појединих стабала у Централ парку. Читав подухват који је извела посебна ватрогасна служба пратило је на стотине радозналих пролазника који су се крајем прошлог месеца затекли у овој њујоршкој зеленој оази. Док су ватрогасци постављали кућице, са свих страна шкљоцали су фотоапарати и мобилни телефони. Био је то доказ колико су Њујорчани срећни што се неко брине о симпатичним репоњама који у Централ парку увесељавају и младе и старе. Кућице за веверице замисао је биолога Марка Гарвина. После напада на Њујорк 11. септембра 2001. године биле су угрожене и животиње у парку. Гарвин каже да се густ облак наднео над парк и да су веверице биле избезумљене. Од тада Марк Гарвин, заједно са супругом, бди над овим љупким животињицама.


Отказана трка палачинки
Древна трка палачинки која је прославила град Рипон у Новом Јоркширу и одржава се почетком фебруара, ове године била је отказана на велику жалост мештана и гостију. Трка се одржава на Дан палачинки (Pancake Day) који се у Великој Британији обележава тако што људи тог дана у својим домовима пеку и једу палачинке. Трке с палачинкама у тигањима одржане су први пут у овом граду још пре шест стотина година, али су тек пре десет година обновљене. Тркачи полазе са старта с тигањима у којима су палачинке. Док трче ка циљу, такмичари треба што више пута да окрену палачинку у ваздуху и поново је ухвате, а да им не испадне на земљу. Градске власти отказале су овогодишњу трку због великих трошкова.


Чизма њушку чува
Треба заштитити немачке овчаре, јер се ови верни полицијски пси често из патроле враћају повређених и израњављених шапа. Чувари закона из немачког града Дизелдорфа посаветовали су се са стручњацима и схватили да имају само једно решење - морају да обују четвороношце. Није било довољно да се направе посебне чизмице, тек су предстојале праве муке. Како научити пса да, без љутитог завијања и лајања, хода у пластичној обући која је, узгред, небескоплаве боје? Веома тешко. Обука је у току.


Измасирај ми слонче
Слонови у Индији спадају у најмарљивије животиње. Користе их за разне послове: пренос робе, у обредима, циркусима, да привлаче туристе... Слонови су свакодневно изложени напорном раду и брзом начину живота. А ни они, ма како били снажни, то не могу да поднесу без последица. Према мишљењу неких психотерапеута, оваква врста рада изазива стрес код животиња. Одатле замисао да се слонови подвргну свакодневним масажама. Од 2004. године професорка Елке Разтерер уз помоћ физиотерапеута почела је да примењује масаже на слоновима. Показало се да су многим слоновима тако продужили век и повећали радну способност.


Илустровао Тихомир Челановић

Корак назад