novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Говор биља
Ручак од цвећа
Пробудите сва своја чула! У част доласка пролећа направите ручак чији су састојци миомирисни цветови

Није довољно само живети. Човеку су потребни Сунчев сјај, слобода и... један мали цвет.
Ове речи Ханса Кристијана Андерсена подстичу нас да трагамо за тим маленим цветом, односно за суштином нашег живота. То трагање означава веровање у лепоту, љубав, скромност, нежност, срећу - и још много тога!
„Увек постоји неки цвет за оног који жели да га види”, напоменуо је славни француски сликар Анри Матис. Осим што је симбол лепоте и љубави, цвет је знак поновног рађања.
Долазак пролећа подразумева и цвеће. Шаренило пупољака и латица разних боја, али и мириса. А цвеће је управо то: нека врста благотворног додира природе којим буди и снажи наша чула вида и мириса. Преко чула буде се и осећања, а код неких и - сећања.
„Цвет је љубави налик”, написао је некада давно енглески песник Семјуел Тејлор Колриџ (1772-1834).
„Љубав је цвет живота који процвета неочекивано, не поштујући правила. Морате га убрати тамо где сте га нашли и уживати у кратком часу његовог трајања...”, поручио је писац Дејвид Херберт Лоренс (1885-1930).
Дакле, чуло вида привучено је лепотом, чуло мириса опојним цветним миомирисима. ни чуло додира није равнодушно кад дотакнемо латице цвета. А шта је с чулом укуса? Или, једноставније: да ли сте некада окусили цвеће?
Стога, у част доласка пролећа читаоцима предлажемо ручак од цвећа, јела чији је обавезни састојак - бар један цвет. Напомињемо да су сви рецепти проверени и испробани, што не значи да ће се свима и допасти. О укусима не вреди расправљати, каже стара изрека, посебно ако је реч о ономе што се налази на трпези. Ипак, погледајте како се прави једна цветна, пролећна гозба.
Пријатно! И имајте у виду речи француског писца Виктора Игоа: „Живот је цвет чији је слатки мед - љубав!”

Предјело
ПРЖЕНЕ РУЖИНЕ ЛАТИЦЕ
За четири особе потребне су три до четири руже (латице), уље, једно јаје, 120 грама брашна, један и по децилитар млаке воде, мало соли и парче пивског квасца. Пивски квасац треба растворити у млакој води, додати брашно, жуманце и мало соли. Одвојено треба умутити беланце у чврст снег и сјединити с тестом. Кад се све ово добро промеша, у тесто се уваљају опране и осушене латице ружа и прже на врелом уљу док не постану златножуте. Ово предјело може да буде и посластица уколико се уместо соли на крају поспе шећером у праху.
КАЈГАНА ОД ЦВЕТОВА
За четири особе потребно је шест јаја, кесица пармезана, мало воде и цветови невена и бундеве. Јаја треба добро умутити с једном шољицом воде, пармезаном, бибером и сољу по жељи. На дно ватросталне чиније прво се стави мало уља, затим цветови и све прелије јајима. Пече се у пећници загрејаној на двеста степени Целзијуса док не порумени.

Прво јело
МАШНИЦЕ С КАРАНФИЛИМА
За ово јело потребно је 300 грама млевеног јунећег меса, један лук, мало сецканог корена целера, једна шаргарепа, четири кашике пиреа од парадајза, пола чаше белог вина, четири бела каранфила, маслиново (или сунцокретово) уље, со, бибер и пола килограма тестенине (најбоље у облику машница мада су прикладне и друге врсте). Исецкан лук пропржи се на уљу, затим се додају исецкана шаргарепа и целер, кашичица бутера и све се пржи док не порумени. У то се ставе латице два бела каранфила. После неколико минута додају се млевено месо, вино, со, бибер и после пет минута четири супене кашике пиреа од парадајза. Потом се све динста пола сата. На крају, додају се латице још два каранфила, тако да остану целе. У сланој води обарити тесто, процедити га и прелити овим преливом. Уколико се машнице с каранфилима поспу пармезаном, биће још укусније.

Главно јело
ШНИЦЛЕ С БЕГОНИЈАМА
Потребно је осам јунећих шницли, осам цветова бегоније, мало бутера, брашна, соли, бибера, сецканог першуна и пола чаше белог вина. Шницле се уваљају у брашно и пропрже на бутеру са обе стране док не порумене. Затим се дода бело вино, нешто касније со, бибер, сецкани першун и на сваку шницлу стави се по један цвет бегоније који ће месу дати посебан укус.

Салата
НЕВЕНОВЕ ЛАТИЦЕ
За салату је потребно 300 грама обарених латица невена, два већа кувана кромпира, једна јабука, маслиново уље, лимун, со и бибер. Латице се ставе у кључалу воду и готово одмах оцеде. Кад се охладе, помешају се с два кувана кромпира и једном јабуком исеченим на коцкице. Затим се дода уље, лимун, со и бибер по жељи.

Посластица
ПИТА (ТАРТ) ОД ЈОРГОВАНА
За ову питу, односно тарт од чоколаде и јоргована, потребно је 250 грама брашна, 125 грама бутера, мало млаке воде, пола кашичице прашка за пециво, једна кесица ванилин шећера и стругана кора од једног лимуна. За надев: четири јаја, 250 грама слатке павлаке, 150 грама шећера, једна грана јоргована, 200 грама чоколаде за кување, супена кашика гриза и кашика рума. Од бутера, једне кесице ванилин шећера, мало млаке воде, прашка за пециво, стругане коре од лимуна и брашна умеси се тесто које се више пута премеси. Тесто се потом развуче тапкањем по дну округлог плеха и подигну му се ивице и стави у фрижидер. За то време у два децилитра воде обаре се цветови читаве једне гране јоргована с педесет грама шећера. После неколико минута кључања, цвеће треба процедити и охладити. Затим се миксером умуте жуманца са 100 грама шећера, у то се дода павлака, отопљена чоколада, рум, вода у којој су обарени цветови јоргована, једна супена кашика гриза и снег од беланаца. На тесто се ставе цветови јоргована и све прелије надевом. Колач се пече двадесетак минута.

Мирјана Огњановић

Корак назад