novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Чувај се фудбала!
За време Светског првенства у фудбалу 2006. године, немачки навијачи били су у великој опасности. Наиме, недавно објављена статистичка истраживања показују да је број срчаних удара био знатно повећан управо у време кад је играла немачка фудбалска репрезентација. На Медицинском факултету у Минхену сакупљено је готово пет хиљада здравствених картона грађана и истраживачи су дошли до закључка да се број срчаних удара повећао чак пет пута баш у време кад су Немци играли утакмице с Аргентином и Италијом! Преноси фудбалских утакмица за припаднике јачег пола иначе су „фактор ризика”.


Старци, играјте се!
Недавно је у Манчестеру, у Великој Британији, отворен забавни парк за особе старије од шездесет година. Одмах је било јасно: ово покривено игралиште за баке и деке биће омиљено. Енглеска штампа је изградњу забавног парка за старије назвала „пуним поготком” градских власти. Налази се између игралишта за децу и терена за фудбал и кошарку.
Чиме имају прилике да се забаве особе старије од шездесет лета? У забавном парку постоји велики број љуљашки које су ојачане и заштићене на посебан начин. Ту су и разне справе за вежбање, као што је трака за ходање, разне клупе за истезање и тако даље. Изградња покривеног игралишта коштала је двадесет две хиљаде евра, што је ништавно у поређењу с тим колико ће овај парк бити благотворан за старије грађане Манчестера - како је закључио новинар „Дејли мирора”.


Срећа још већа
Кад је брачни пар дошао да на бензинској пумпи у којој су купили срећку наплати добитак, дочекао их је шеф Ели Кабан. Озбиљним гласом саопштио им је да неће моћи да удовољи њиховом захтеву. Обоје су почели да га називају најпогрднијим именима, али Ели Кабан их је само значајно погледао и руком показао да уђу у његову канцеларију. Рекао им је да седну, дубоко удахну и да се смире. Зачуђени, муж и жена једва су се стишали и љубопитљиво гледали Елија Кабана који као да је уживао у читавој ситуацији. Напокон је проговорио. Збуњеном пару објаснио је да не може да им исплати добитак јер нема толико новца. Зар нема сто педесет долара, готово углас упитали су Елија. У томе и јесте ствар, јер они су на државној лутрији државе Мичиген добили двеста педесет хиљада долара! Жена је пребледела, а мушкарац се толико узбудио да само што није изгубио свест. Читав догађај одиграо се средином децембра прошле године у месту Бед Екс, у савезној америчкој држави Мичиген.


Лифт = затвор
Врата су се затворила, лифт је кренуо и нагло се зауставио. Било је тек осам ујутру и две жене које су се нашле у кабини прво су помислиле да ће, пошто притисну дугме за узбуну, неко убрзо стићи да их избави. Нису очекивале да ће остати у лифту пуних четрдесет осам сати.
Наиме, кад су 22. децембра прошле године ове две чистачице дошле у двоспратну зграду у предграђу Чикага, желеле су што пре да заврше посао и наставе с осталим дужностима. Беата Бартошевич и њена мајка Рома Боровски нису знале да новоизграђена зграда није добила све неопходне дозволе и да, између осталог, лифт још није био сасвим у употреби, тако да дугме за узбуну није било повезано с хитном службом. Наравно, како то обично бива кад све крене наопако, ниједна од њих није понела мобилни телефон, а чланови њихових најужих породица отпутовали су за божићне празнике. Све док није пао мрак, Беата и Рома биле су смирене, али кад је освануло наредно јутро а нико се није појавио, почеле су да страхују. Биле су уморне, гладне, уплашене. Срећа у несрећи је што се после два дана, тачно на Бадњи дан, појавио један од радника који је у згради заборавио алат. Одмах је позвао хитну службу која их је, како су рекле ове две жене, „ослободила затвора”.


Илустровао Александар Михајловић

Корак назад