novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Никола Тесла (1856-1943)

• Мислим да не постоји веће узбуђење које обузме човеково срце од оног с којим се суочи изумитељ чија се замисао, рођена у глави, оваплоти. Таква врста осећања чине да човек заборави на храну, сан, љубав, пријатеље, све.

• Пре него што цртеж пренесем на хартију, читава идеја створена ми је већ у глави - мењам конструкцију, правим измене и побољшања, уређај чак пуштам у погон.

• Без иједне повучене црте, човеку који изводи радове унапред могу да кажем тачне мере, а кад се заврше појединачни делови како ће се међусобно уклопити и то с таквом прецизношћу као да сам унапред израдио подробну скицу. За мене нема важности да ли је машина створена у мојој глави или је испробана у стварности. Све изуме сам тако створио. За тридесет година није било изузетка. Мој први електромотор, бежично осветљење, турбине и много других уређаја створени су на тај начин.

• Нека будућност каже истину и нек оцени свакога на основу онога што је урадио и постигао. Садашњост је њихова; будућност, за коју сам заправо радио, припада мени.

• Ширење цивилизације могло би да се упореди с ватром. У почетку јавља се скромна искра, потом лелујави пламичак, онда јак пламен који добија на снази и брзини.

• Кад би (Томас) Едисон требало да нађе „иглу у пласту сена”, упорношћу једне пчеле бацио би се на посао и почео да преврће „сламку по сламку”, све док не би нашао жељени предмет. Био сам тужни сведок његовог таквог чињења, свестан да је, уз мало теорије и рачунања, могао себи да уштеди деведесет пет одсто труда.

• Дар умне снаге долази од Бога, божанског бића. Уколико свој ум усредсредимо на ту истину, у складу смо с том великом снагом. Мајка ме је научила да у Библији трагам за целокупном истином.

• Уместо јасно, научници данашњице размишљају дубоко. Човек мора да буде здрав да би јасно мислио, али зато може да мисли дубоко и да буде прилично нездрав.



Корак назад