novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Помоћ стиже из прошлости
Бапски лекови
Да ли топло млеко и коњак стварно делују против грипа, каранфилић против зубобоље, а кромпир против црвенила лица? Вековима су се овакви рецепти преносили с колена на колено, а неке од њих и данас користимо. Само што је сада и наука објаснила како они делују


Цртеж Емила Адолфа Беринга који приказује једну старинску апотеку. Све до 19. века апотекари су сами правили готово све што су продавали у апотеци.
Цртеж Емила Адолфа Беринга који приказује једну старинску апотеку. Све до 19. века апотекари су сами правили готово све што су продавали у апотеци.
Кромпир као облога против црвенила
Ово поврће богато је скробом који ублажава упалу коже. Продирући кроз њу, скроб помаже крвним судовима да се скупе, а тиме се делимично отклања ужареност места. На исти начин делују и облоге од наквашеног хлеба, јер је и он богат скробом. После неколико дана нелагода нестаје.

Пара против кијавице
Кад се кијавичави нагнемо над посуду вреле воде и покријемо главу пешкиром, пара омекшава нагомилану слуз и она лакше излази из носа. Ако води додамо листове еукалиптуса или цветиће камилице, топлота из биљака извлачи уља богата терпенима, молекулима који имају моћ да још више омекшају секрет из носа.

Пљувачка или урин за ране
Пљувачка је делотворна за мање и не много дубоке ране јер садржи лизозим, један антибактеријски ензим. Али и мокраћа је делотворна за рану. Немојте се мрштити: урин су крв и бубрези добро прочистили, па чак може и да се пије.

Јаје као енергетска инјекција
Против умора и слабости некада се користио једноставан домаћи лек: пенасто умућено јаје с две кашичице шећера. А ако се томе дода мало кафе или вина, ето одличног енергетског крема. Јаје је богато беланчевинама које су добре за рад мишића, а угљени хидрати (шећер) и алкохол или кафа право је гориво које додатно греје. Умућено јаје са шећером добро је за децу и младе људе, док би свакодневна употреба код старијих довела до повишења нивоа холестерола.

Камилица добра за стомак
Стручњаци кажу да још нема довољно доказа да чај од камилице може да ублажи бол у стомаку. Но, ипак је доказано да екстракт камилице који справљају апотекари у биљним апотекама ублажује менструалне болове и смирује гастритис. Камилица садржи флавоноиде који утичу на грчење мишића, као и полисахариде који стварају заштитни слој у желуцу. Осим тога, истраживачи с Краљевског колеџа у Лондону нашли су у мокраћи 14 добровољаца који су дневно пили пет шоља чаја од камилице, висок ниво хипурата, једне биљне антибактеријске супстанце, и глицина, аминокиселине која има улогу у грчењу мишића. У телу се задржавају читаве две недеље.

Топло млеко и коњак спас од грипа
Топло млеко или чај у који је додата кашичица коњака подстиче циркулацију крви, а тиме и бољу снабдевеност ткива кисеоником. То је поготово важно за плућа, која су најизложенија зарази. Стога се одмах осети олакшање, а ако се дода и мед, он ће још да побољша укус напитка.

Спасоносни термофор
Топлота ублажава бол, а сада се зна и зашто. Истраживања на Универзитетском колеџу у Лондону открила су да температура изнад 40 степени Целзијуса буди ћелијске рецепторе топлоте који потом заустављају дејство хемијских гласника који телу омогућавају да осети бол. Топла вода из термофора благотворно утиче на бол бар један сат.

Каранфилић умирује зубобољу
Наши преци ублажавали су зубобољу истуцаним прахом клинчића каранфилића који су утрљавали на болно место. И данас је употреба овог средства веома распрострањена, поготово у јужној и југоисточној Азији, постојбини ове биљке. Еугенол, активна супстанца каранфилића, има умирујућа својства, а стручњаци мисле да вероватно прекида електричне импулсе у нервним влакнима која преносе бол. Некада су зубари користили есенцијално уље каранфилића као дезинфекционо средство, јер као и многе друге биљке има антибактеријско својство.

Бели лук против жуљева, калуса и брадавица
На табанима, ножним прстима и шакама стварају се задебљања, жуљеви или брадавице на местима која су стално изложена трљању. Некада се за то користио народни лек. Неколико изгњечених ченова белог лука мутило се с мало маслиновог уља, а онда се смеша наносила на болно место. За четири или пет дана калус или жуљ би се смањио. Наиме, бели лук садржи ензиме који уништавају кератин из коже. Брадавице су вирусна зараза коже, али бели лук делује и на њих. Но, треба водити рачуна да се не стави на здраву кожу јер је нагриза па може да изазове јако запаљење или алергијске реакције.

Г. Војиновић

Корак назад