novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Кинези на Мрежи
Кад је реч о Кини, увек се помињу велики бројеви. Статистичка истраживања показују да око четрдесет милиона Кинеза има навику да свакодневно игра игрице на Интернету - online. То је чак двадесет три одсто више него прошле године. Кад се има у виду број становника неких других земаља, па и наше, онда се стиче бољи утисак о броју рачунара у Кини, односно броју оних који су повезани на Интернет и који се - играју.


Последња вечера
Најгори хотел у коме путник намерник може да борави у Великој Британији јесте „Nanford Guest Hotel” у Оксфорду. Тако бар пише на сајту посећене адресе на Интернету која носи назив „Trip Advisor”. Овај портал је својеврсни водич кроз Британију и њене хотеле. Путницима се препоручује где треба, односно, где не треба да сврате.
„Нека вам не пада на памет да преноћите у тој пакленој рупи”, препорука је овог „путног саветника”. „Не обедујте у Нанфорду јер би вам то могла бити последња вечера.”
Да би се поштовала демократска правила понашања, стоји и одговор власника најгорег хотела у Великој Британији. Он каже: „Шта бисте хтели за ту цену? Спавате и једете за двадесет фунти. Ако вам је то много, идите на друго место”.


Храбри син
Давид има седам година и недавно је помогао својој мајци да се породи. Добио је сестрицу.
Десило се то у граду Асизију, у Италији. Давид је био сам у кући с мајком кад је порођај изненада почео, две недеље пре времена. Најпре је позвао хитну помоћ, а онда пријатеље и рођаке. Али, док су они стигли, мајка се већ породила: Давид је стајао храбро поред ње и држао је за руке како би се лакше породила. Градоначелник Асизија јавно је честитао дечаку на прибраности и храбрости, а писмо захвалности упутио му је и председник Италије Ђорђо Наполитано.


Без штипкања!
Однедавно у Сјудад Мексику постоје јавни аутобуси само за жене. Градске власти одлучиле су се на овај корак како би припаднице лепшег пола заштитиле од свакодневног пипкања и штипкања у аутобусима. Реч је о пробном програму чији је циљ да у главном граду Мексика спречи сексуално злостављање коме су изложене даме возећи се у аутобусима. Мексиканци очигледно воле да штипкају суграђанке у превозу, посебно кад је гужва. Већ дуже време, прва три вагона у метроу у Сјудад Мексику намењена су искључиво женама. „Опасно је улазити у аутобусе у време највеће саобраћајне гужве”, напоменула је млада Мексиканка. „Девојци може да се деси да из превоза изађе - трудна”.


Убица дрвећа
Један пензионер из Лас Вегаса (САД) осуђен је на пет година затвора због „дрвоубиства”. Наиме, он је оптужен да је „убио”, односно посекао, бар пет стотина стабала. Дагласа Хофмана нервирало је што су градске власти испред његове куће посадиле дрворед. То му је кварило видик на осветљене коцкарнице које свакодневно посећује велики број људи. Будући да време углавном проводи у инвалидским колицима, Даглас је одлучио да посече дрвеће и поново отвори видик на коцкарнице. „Нисам зао”, бранио се пензионер на суду, „само ми је било досадно да гледам у дрвеће.” „Ако данас сече стабла, да ли ће сутра прећи и на људе?”, узвратиле су комшије које су иначе предале тужбу суду.


Илустровао Александар Михајловић

Корак назад