novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Забрањено пушење!
Пушачима је изгледа одзвонило... Посебно ако су становници места Калабасас у Калифорнији. Наиме, у овом граду недалеко од Лос Анђелеса који има око двадесет пет хиљада становника, градске власти донеле су пропис којим се забрањује пушење чак и у становима, односно кућама. То је прво место у Сједињеним Америчким Државама где је забрањено пушење не само на јавним местима, већ и у приватним кућама. Грађани могу да туже пушаче чак и кад их виде да пуше на тераси! А отказ из изнајмљене куће или стана одмах следи! Градски челници убеђени су да ће до 2012. године у Калабасасу готово у потпуности искоренити нездраве пушачке навике.


Љубазност се учи
Службеници општине Мерано у истоименом италијанском граду принуђени су да похађају часове лепог понашања. Али, то важи само за јачи пол. После низа притужби њихових колегиница да се према њима понашају недолично, дрско, често их вређају и не поштују њихов рад, месни Комитет за једнакост међу половима одлучио је да се умеша. Јер, зашто би градски челници давали лош пример суграђанима? Зато су уведени часови лепог понашања током којих се запослени мушкарци, поред правила бонтона, уче и правилима једнакости међу половима.


Кад притужбе досаде...
Власник једног мањег предузећа у Немачкој отпустио је троје запослених јер су - непушачи. Према речима власника и директора, троје непушача свакодневно се бунило будући да су били приморани да раде у задимљеном окружењу. Њихове честе притужбе досадиле су надређеном. Сматрао је да непушачи уносе свађалачко расположење међу остале раднике.
- Не желим да имам посла с људима који не пуше и стално се буне против пушача - објаснио је директор. - Не желим да у свом окружењу имам запослене који уносе немир. Сви су се данас окомили на пушаче и то је постало неподношљиво. Дошло је време да се узврати ударац. На њихова места примићу пушаче - рекао је љутити директор који је иначе пушач.
Зна се да је сури орао један од највећих, распон крила му је два метра. Смеђе боје перја, распознаје се по белом горњем делу репа. Ова изузетна птица грабљивица, која настањује планинска подручја Европе и Азије, може да подигне плен тежак и до осамнаест килограма, три пута тежи него што је његова тежина. То је било довољно да управа „запосли” женку једног сурог орла који с писте сада треба да растерује лисице, мишеве и друге глодаре. Још је рано рећи да ли ће Чејена, како су назвали женку орла, испунити очекивања.


Не једи месо, не загађуј планету!
Краве, као и неке друге домаће животиње сваке године испуштају у атмосферу око осамдесет милиона тона метана. Реч је о веома снажном гасу, па су се научници одважили да кажу: уколико човек сваког дана поједе једну шницлу, то је исто као да сваког дана вози аутомобил бар педесет километара! У намери да реше овај проблем, енглески научници су одлучили да у исхрану говеда и свиња уведу бели лук који чисти њихове стомаке и смањује количину метана који животиње избацују у ваздух. Тим поводом већ су учињени неки огледи, али се дошло до закључка да је месо животиња које су појеле велике количине белог лука - променило укус.


Тужан је понедељак
Професори Универзитета у Кардифу (Велика Британија) не слажу се да је недеља најтужнији дан у седмици. Они верују да је то понедељак. Али не сваки понедељак, већ трећи у јануару. Истраживања психолога из Кардифа показују да трећег понедељка у јануару људе обузима туга којој не могу да се одупру. Узрок томе је хладно и тмурно време, једноличност која наступа после бурних зимских празника, дугови који су се нагомилали због празничног трошкарења.
На питање шта треба чинити тог тужног понедељка, психолози су одговорили: усредсредити се на нешто лепо, добро и весело и - понедељак ће проћи.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад