novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Језик поставља замке
Бенефит за повлашћене
Да ли је ваша свест „висока” или „ниска”? Имате ли од тога неки бенефит?

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Током недавно одржаних председничких избора у нашој земљи грађани су, између осталог, присуствовали и својеврсној паради политичких говоранција. Занимљиво је да главни јунаци тих смешних и надобудних прича (у којима је изопачени дух политикантског језика долазио до пуног изражаја) нису били сами политичари, већ један део тумача нашег политичког живота чије звање гласи: политички аналитичар. Њих су снагом својих понекад скучених изражајних моћи подржавали новинари.
Новинарска и аналитичарска тумачења као да су се слила у један закључак:
„Показана је висока свест грађана. То ће свакако представљати - бенефит за наше друштво!”
На „топ-листи” омиљених израза које однедавно употребљавају пословни људи, али и новинари и политичари, као и политички аналитичари, јесте управо - бенефит. Обичном човеку није јасно зашто бенефит, а не корист... Можда страна реч звучи пословније? Озбиљније?
Говорници вероватно имају у виду енглеску реч бенефит (која се иначе изговара бенифит). То је израз који означава љубазност и доброту, али и корист, односно добит. Истовремено, бенефит означава и облик исплате у новцу или издавање ваучера уз који се може добити новац. Постоје и бенефити у облику услуга или робе. Реч бенефит потиче од латинске речи бенефициум, то јест, повластица, привилегија, корист.
А што се тиче „показивања свести” - то је посебна прича. У ствари, „показивање свести” део је старе политичке приче из једнопартијских времена у којој су се појединци делили на „политички свесне” (на линији партије) и оне друге, ваљда „несвесне” стварности, односно свог положаја у друштву.
У најопштијем значењу, свест подразумева свеукупност наших психичких доживљаја (осети, опажаји, осећања, представе, потребе...) које смо у стању да опазимо, опишемо или изразимо. Реч је о растегљивом појму који схватамо као свесно опажање једнако перцепцији. У социологији свест означава и скуп уверења, ставова и знања који припада једном друштву, те се тако говори о друштвеној свести, класној свести и националној свести.
Кад су недавно истицали „високу свест”, тумачи политичких прилика вероватно су имали у виду политичку зрелост бирача свесних важности председничких избора који су одлучили да са гласачким листићем у руци покушају да у жељеном правцу усмере ток сопствене судбине као и судбине својих сународника. Можда гласачима уопште није била намера да „показују свест”, „високу” или „ниску”, свеједно.
Језик често поставља замке, па ако о њима размишљамо можемо и да их избегнемо. Уколико слепо пратимо безмало хорско понављање излизаних фраза, из тога нећемо извући никакву корист. Или, како би рекли они који су (п)овлашћени да дају политичка објашњења: бенефит. Утопићемо се у реци погрешно употребљених речи. Или ће нам тако описани поступци звучати смешно?

М. Огњановић

Корак назад