novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rssvet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika 


Шта знаш о сексу?
Деца између дванаест и четрнаест година обавештавају се о сексу највише причајући о томе са својим вршњацима или нешто старијим друговима. То показује ново истраживање спроведено у земљама Европске уније. Чак седамдесет пет одсто деце на тај начин сазнаје нешто о сексу. Тек тридесетак одсто обраћа се мајкама, око двадесет одсто очевима и професорима у школи. Само петнаест одсто испитаника тврди да су нешто о сексу сазнали путем Интернета или новина. Дакле, највеће поверење адолесценти ипак имају у своје (искусније) вршњаке.


Екологијом против развода
Ако вам је заиста стало до очувања планете, онда немојте да се разводите! Ово је, кратко речено, закључак научног рада професора Универзитета у Мичигену (САД) који су проучавали однос између екологије и развода брака. Зашто и како разведени парови уништавају планету? Зато што се разбијањем једног породичног језгра ствара више породица с мање чланова. Нове породице заузимају више простора, троше више воде и струје. То све утиче на повећану потрошњу залиха о којима би ваљало водити рачуна уколико волимо своју планету, поручују научници из Мичигена.


Чврсти загрљај
У купатилу хотелске собе на острву Моретон у Аустралији једну двадесетогодишњу девојку питон је зграбио за ногу док се налазила у кади... Будући дугачак око два метра, одмах се обмотао око чланка, а затим и око листа и бутине. Помоћ је убрзо стигла. Ипак, обезбеђење хотела није могло да одвоји питона од девојке, јер је „загрљај” био веома жесток. Због тога су били принуђени да му одсеку главу. Повреде које је питон нанео девојци срећом нису биле смртоносне.


Дочек на гробљу
Ожалошћени чланови једне породице који су недавно сахранили свог рођака, умало нису дочекали Нову 2008. годину закључани на гробљу. Догодило се то 31. децембра прошле године у Палерму. У поподневним часовима људи су дошли на гробље да би посетили хумку свог недавно преминулог рођака. Чувар гробља их није видео кад су ушли, па је с првим мраком закључао капије и отишао кући. Схвативши да су закључани и да је ограда висока, људи су почели да запомажу. Тек касно увече њихове вапаје чули су пролазници и обавестили полицију. Уплашени да су лако могли да проведу новогодишњу ноћ међу сабласним гробовима, „заточеници” гробља су после ослобађања изјавили да ће вероватно поднети тужбу против несавесног чувара.


SMS жеље
Нико више не шаље старинске новогодишње честитке. Све је мање и порука путем електронске поште! Ово је изгледа време SMS порука. Према истраживању шпанских статистичара, сваки Шпанац за Нову годину пошаље путем мобилног телефона просечно тридесет три кратке поруке с најлепшим жељама. У новогодишњој ноћи само у Шпанији пролетело је више од две стотине милиона телефонских порука, познатијих као SMS.


Илустровао Александар Михајловић

Корак назад