novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Гладан као вук!
Један остарели, несумњиво изгладнели вук појавио се недавно испред једног кафеа у предграђу италијанског места Вилета Бареа, у близини великог спортског центра који је у том тренутку био препун људи, посебно деце. У кафеу се затекло само неколико посетилаца. Као за пакост, врата су била одшкринута... Вук је тужно гледао у младића за шанком. У први мах, младић није веровао својим очима - да ли је то вук или немачки овчар? Схвативши да је ипак вук, уплашен, узео је с полице један сендвич и бацио га на под. Вук га је смазао за тили час, а затим побегао.


Божићни колач Made in Italy
У Италији божићна трпеза не може да се замисли без колача познатих као панетоне и пандоро. Поштујући стари обичај, и Италијани који не живе у постојбини, посебно они у Америци (и Северној и Јужној), за овај велики хришћански празник обавезно купе у радњи овај слаткиш. Невоља је што, како тврди Алберто Баули, директор италијанске посластичарске индустрије, ти панетони који се продају у иностранству углавном „нису направљени по одговарајућем поступку”. Од десет колача, каже Баули, само три су „попут бакиног колача”. Италија, као једна од чланица Европске уније, покушава да се избори да само панетони на којима пише „Made in Italy” могу да се понуде купцима. Ако се зна да се као истински пармезан рекламира само онај сир који потиче из италијанског града Парме, зашто то не би био случај и с панетонима? Иначе, италијански посластичари само на панетонима за Божић зараде милионе евра. Поставља се питање да ли посластичари брину о потрошачима или о (још већој) заради.


Замисли жељу!
Као што је познато, многобројни туристи који посећују Рим бацају новчиће у чувену Фонтану ди Треви, један од најпознатијих споменика у италијанској престоници, уверени да ће им донети срећу. Ишчекујући боље дане, многи сујеверни људи бацају у воду и неважеће новчиће... Јасно је, иако имају жеље, немају сви паре за бацање! Људи из „Каритаса”, црквене хуманитарне организације која је задужена да прикупљање добровољног прилога, последњих година у Фонтани ди Треви нашли су разне предмете, највише дугмади, али и неколико вештачких вилица.


Закаснела божићна честитка
То што је Бернис Мартин добила честитку за Божић не би заслужило неку посебну пажњу да излизана честитка с Божић-Батом на слици није послата пре деведесет три године. На питање где је била затурена толике године, у пошти у Оберлину не могу ништа да кажу. Та честитка је, заједно с многим другим, недавно стигла у овај мали град у америчкој држави Канзас, а упућена је 23. децембра 1914. године Етели Мартин. Она је, као што се може претпоставити, преминула пре много година и зато је честитку примила њена братичина Бернис. Жеље да Етел проведе још један Божић у срећи и весељу упутио је извесни Кен Лајфсмит. Бернис Мартин, нажалост, не зна о коме се ради. Пошто се њена тетка Етел никада није удала, Бернис верује да је то можда био неки теткин тајни удварач и обожавалац.


Право на пирамиде
Новим законом који се ускоро очекује, Египат жели да заштити своје културно наслеђе. Својеврсним ауторским правима биће заштићене и пирамиде и сфинга, као и добар део других археолошких ископина. Закон ће омогућити Египту да тражи ауторска права свима онима који буду на овај или онај начин репродуковали њихово културно благо. Разлог за доношење оваквог закона који ће забранити, кажњавати или наплаћивати репродуковање египатских споменика по свету, јесте обезбеђивање додатних новчаних средстава за очување тих истих споменика.


Илустровали Андреј Војковић и Александар Михајловић

Корак назад