novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Забавникова интернет једрилица
Колач госпође Мраз?
Не, није оно што сте више пута читали... Јер, ако се појава Деда-Мраза размотри са становишта квантне физике, он и те како може да постоји!

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Времена се мењају. Сада и Деда Мраз има своје странице на Интернету које по свој прилици стално проверава и тако остаје у вези с децом. Посебно ових дана будући да се приближавају зимски празници и његов долазак многи очекују с нестрпљењем.
Шта ли ће нам донети? Ма није важно! Само да нас није заборавио.
Једна од најбоље опремљених Деда-Мразових страница на светској мрежи налази се на адреси www.northpole.com. То је својеврсна електронска веза с Деда-Мразом и његовим селом: може се послати писмо на које ће сваком обавезно да одговори, поставити питање (јер, као што је познато, Деда Мраз зна, или би требало да зна све), послати честитка неком пријатељу, прочитати каква зимска бајка, попунити слагалица, наћи изгубљена прича, или „убацити” себе као главног јунака приче па је штампати... У преписци с децом, Деда-Мразу помажу вилењаци и остали добровољци који су иначе и поклоници Деда-Мраза.
Треба напоменути да су ове Интернет странице на енглеском језику, па је то одлична прилика да деца која слабије владају енглеским уз помоћ Деда-Мразових слика и игрица самостално савладају енглески језик.
Укратко, уз Деда-Мразов сајт време прође за тили час. Занимљиво је да се у једној од завејаних живописних кућица у Деда-Мразовом селу налази кулинарска радионица госпође Мраз. Осим што овај податак говори да Деда Мраз има жену, сазнајемо да уз свесрдну помоћ вилењака госпођа Мраз ту припрема свакојаке празничне ђаконије међу којима се истичу торте, слатке пите и хлебови, ситни колачи...
За читаоце „Забавника”, иначе сладокусце, издвојили смо стога један веома једноставан рецепт за слатки хлеб од лимуна пригодан за празничне зимске дане који се врло лако прави, тако да и деца могу да се упусте у кулинарске мајсторије.


За хлеб од лимуна потребно је припремити:

за тесто
једну и по шољу (за млеко) меког брашна
једну кашичицу прашка за пециво
прстохват соли
стругану кору два (добро опрана) лимуна
125 грама маслаца
једну шољу шећера
три јаја
пола шоље млека
сок од једног лимуна

за глазуру
пола шоље прах шећера
сок од једног лимуна
кашику уља и кашику воде


Упутство за мешење:

Најпре се помешају брашно, прашак за пециво и со, а затим се дода стругана кора лимуна. У другој посуди треба добро умутити маслац са шећером док маса не постане пенаста. Тада се додају јаја и сок од лимуна. Све се помеша и стави у дугуљасти плех који је претходно подмазан маслацем и посут брашном. Пече се око пола сата. Кад се колач извади из плеха, прелије се глазуром која се прави на следећи начин: у исцеђени лимун стави се кашика уља (по потреби кашика вреле воде) и мало загреје у посуди, а затим се дода прах шећер. Глазура се наноси ножем. И, колач госпође Мраз је спреман.

М. О.

Корак назад