novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Деда Мраз из Киргизије
Ових дана у Киргизији су се многи дали у потрагу за родном кућом Деда Мраза. Ако је у планинским селима ове земље нађу до 20. децембра, од владе ће добити високу новчану награду.
Како је уопште дошло до ове потраге и одакле сад Деда Мраз у Киргизији? Наиме, према истраживањима шведских научника, да би Деда Мраз стигао да подели поклоне сваком детету у свету, требало би да се креће брзином од 5.800 километара у секунди уз бројна заустављања (бар две и по милијарде пута). А уколико би кренуо из Киргизије, обилазак Земље био би најкраћи, те би на време поделио дарове!


Бакина васпитна мера
Пре извесног времена један млади полицајац из Форт Лодердејла, градића на Флориди, сређивао је стару документацију. Пажњу му је привукао спис „Случај Максин Бери”, подвучен црвеном оловком. Заинтересован, полицајац га је отворио и прочитао.
Једног топлог пролећног дана 1981. године седамдесетдеветогодишња Максин Бери упутила се у трговински центар да би обавила набавку. Полако је ишла пешачком стазом када је поред ње протрчао млађи мушкарац и жени, која је недалеко од ње улазила у кола, покушао да отме ташну. Иако затечена, жртва је покушала да се одбрани. Али, нападача је то само ражестило. Узвратио је песницама. Видевши сироту жену, стара дама скочила је нападачу на леђа и почела да га чупа и да му снажно заврће уши.
Разбојник је покушао да се ослободи баке, али она се чврсто држала за његове уши и косу. Поклекао је пре него што су стигли полицајци. Када се с лисицама на рукама усправио, погледом је одмерио стару даму. Била је ниска и ситна. Али, када је претећи подигла руку, уплашено је спустио главу.
После случаја Максин Бери, у Форт Лодердејлу годинама није било уличних пљачки. Преступници нису зазирали само од чувара реда и закона, већ и од дама у поштованим годинама. Максин Бери им је утерала страх у кости.


На концу
„Окачени о кончић” назив је велике и необичне изложбе на којој је изложено више од три хиљаде дугмади, а која је недавно отворена у палати Пити у Фиренци. Реч је заправо о изложби старих дугмића из најбогатијих збирки сакупљача ових премета. Дугмићи који могу да се виде на изложби у Фиренци направљени су од шкољки, од керамике, од обичног и драгог камења, осликани на различите начине, зависно од модних прилика. Поједини примерци веома су стари и ретки - потичу из 17. века.


Урок у гаћама
Суд у Никозији недавно је осудио једну жену на двадесет дана затвора због „вештичарења” и преваре - покушала је да свом сујеверном суграђанину наплати чак осам и по хиљада евра за малу услугу - скидала је урок, односно чини.
А обред којим га је такозвана вештица „ослободила” урока, изгледао је врло једноставно - разбила је једно кокошје јаје и просула га у гаће човеку на кога су бачене чини!


Много библија
Када се говори о бестселерима, ниједно дело не може да се приближи Библији. Наиме, једна кинеска издавачка кућа штампала је ове године чак педесет милиона примерака Библије, јер је потражња знатно порасла. Издавач, „Amity Foundation”, једини који је добио ауторска права за објављивање Светог писма у Кини, протеклих година штампао је око три милиона примерака Библије, али се показало да је то недовољно. Уз већ постојеће вере као што су будизам и таоизам, хришћанство продире у Кину брже него што се мислило.


Илустровао Андреј Војковић

Корак назад