novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Филмофил
Током Другог светског рата, Винстон Черчил, британски премијер и адмирал, потоњи добитник Нобелове награде, обожавао је да гледа филмове, обелодањено је ових дана. Филм који би га обавезно расплакао био је Дизнијев „Бамби”, први пут приказан 1942. године. Уопште, Черчил је обожавао да гледа цртаће и то му је на известан начин уливало снагу. Међу најомиљенијим филмовима био је и „Дамбо” (1941). Међутим, „Госпођу Хамилтон”, филмску драму Александра Корде из 1941. године са Вивијен Ли и Лоренсом Оливијеом у главним улогама, Черчил је током Другог светског рата гледао ни мање ни више него седамнаест пута.


Намирисане куце
После капута, џемпера, тренерки, капица, доколеница
и чарапица, ево и најновијег модног хита намењеног псима - то је псећи парфем. У модну орбиту мирис је лансиран из угледне продавнице за кућне љубимце „Мунго и Мод” која се налази у срцу Лондона. Парфем стаје колико и парфем за људе - готово шездесет евра - и носи назив „Petite Amande”.
На шта заправо мирише парфем за псе? Реч је о мирисним уљима тунишанске поморанџе, француске рибизле, мимозе и љубичице. Основу чине бадем и ванила. Очигледно, мирис сасвим прихватљив и за људе. Изрека „живи као пас” данас је изгледа потпуно променила значење. Бар што се тиче неких кућних љубимаца.


Навала свештеница
Англиканска црква трпи значајне промене. Све је више жена које се одлучују за свештенички позив. Прошло је тринаест година од када су даме добиле зелено светло да обављају свештеничке дужности. Већ сада двадесет пет одсто англиканских свештеника су жене. Прошле године у свештенички ред примљене су 244 жене и тек 234 мушкарца. По овим показатељима, свештенице ће у блиској будућности бити бројније.


Не пиш... у боцу
После дуге и упорне правне борбе врховно законодавно тело Северне Дакоте одбило је предлог групе грађана да се на путевима ове америчке савезне државе поставе знаци који би упозоравали возаче да „људски отпад” не бацају поред пута. О чему је овде реч?
Само за годину дана радници чистоће пријавили су двадесет случајева кад су њихови запослени били попрскани урином из пластичних боца које су пукле од топлоте. Образложење због чега не треба поставити ове знаке поред пута темељило се на могући лош утицај на туризам. Занимљиво је како би, да је захтев прошао, изгледао тај саобраћајни знак.


Рат голубовима
Један адвокат из Њујорка одлучио је да поведе рат против градских голубова. Наиме, општински саветник, адвокат Фелдер захтева од градске управе да уведе казну у износу од најмање хиљаду долара за оне који у граду буду хранили птице. Такође, предложио је и употребу контрацептивног прашка за птице, као и унајмљивање орлова и соколова за лов на голубове. Фелдер је изјавио како не очекује да ће се Њујорк сасвим ослободити летећих напасти, али је упозорио да голубови преносе опаке болести и дао пример да је на Трафалгар скверу у Лондону строго забрањено храњење голубова. Фелдеров обелодањени „ратни поход” на голубове изазвао је гнев друштва за заштиту животиња у Њујорку.


Окајање греха
Један тридесеттрогодишњи сељак у индијској држави Тамиланду оженио се пре неколико дана - псом. То је учинио како би окајао страшан грех - убиство два пса пре петнаест година. Од тог времена, све му је кренуло наопако. Пре свега, погоршало му се здравље. Између осталог, оглувео је на једно уво, ослабио му је вид, а многе болести само су се надовезивале. Није знао шта да ради. Напослетку се обратио астрологу који му је дао савет да клином избије клин и ожени се псом. Сујеверни родитељи младог човека који се зове Селвакумар одмах су потражили пса. Нашли су женку, сеоску луталицу, окупали је и обукли у свечану хаљину. Затим је обављен обред венчања. Селвакумар верује да ће у браку с кујом Селви успети да окаје грехе и да ће оздравити.


Сећање на Дивљи запад
За 36.000 долара продата су два пиштоља, пушка и мач који су некада припадали прослављеном мексичком револуционару Панчу Виљи. На аукцији одржаној у Калифорнији, истом приликом продат је и џепни пиштољ чији је власник била неустрашива Каламити Џејн. Њен пиштољ купио је непознати поклоник Дивљег запада за 11.000 долара.


Опасност на путу
На аутопуту код италијанског града Новаре саобраћајна полиција недавно је зауставила возача који је својим колима изазвао ланчани судар. Одмах је било јасно да је возач пијан. Међутим, саобраћајци су се изненадили кад су видели да возач нема возачку дозволу, будући да му је одузета још 2000. године. Зашто? Јер су га пре тога двадесет пута ухватили да вози аутомобил у пијаном стању. Ово је, дакле, био двадесет први пут.


Илустровала Неда Докић

Корак назад