novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Антибеби пилула за лавове
Медведи, вукови и дивље мачке често имају више младунчади него што поједини зоолошки вртови могу да приме и управници једва успевају да их удоме. У оваквим приликама решење је пилула против зачећа. Женкама се дају пилуле, уграђују хормонски имплантати или убризгавају средства за прекид трудноће. Слична средства данас постоје и за мужјаке.
- Контрацепција је веома распрострањена у немачким зоо-вртовима, пошто закон о заштити животиња забрањује убијање младунчади - каже стручњак за репродукцију Катерине Јевгенов из Лајбницовог института за проучавање животиња у дивљини и зоолошким вртовима у Берлину. Додаје још да је неопходна контрола размножавања и због тога што је неким животињама - попут великих дивљих мачака, слонова, носорога и медведа - потребно много простора и у кавезима би била неподношљива гужва. Слична ситуација је и с мајмунима и вуковима који често у чопор не прихватају младунце.
Хуманост на (ви)делу, нема шта! Као, бринеш о њима и богорадиш да је врста угрожена, онда им украдеш слободу, спакујеш у кавез, засучеш рукаве у лабораторији и, научно озбиљно, одређујеш колико ће их на крају бити.


Саобраћајни пропис за псеће запреге
Гренланд, део Краљевине Данске и највеће острво на свету, готово да је ненасељен. Површином од око 2.175.600 квадратних километара, где живи тек нешто више од 56.380 становника, простире се унутар северног леденог круга. Градови су мали и малобројни, баш као и саобраћајнице. Па ипак, овде је још пре двадесет година донет један веома строг саобраћајни пропис - забрана вожње псеће запреге у алкохолисаном стању.
Овај пропис је донет пошто је за десет година забележено чак четрдесет смртних случајева возача псећих запрега јер су били под дејством алкохола.


Шта ћу кад волим фудбал
Једног јесењег дана 1997. године пред судијом за бракоразводне парнице у Паризу нашли су се Еми и Пјер Ласиње. После тридесет година заједничког живота госпођа Ласиње затражила је развод. Као разлог навела је - запостављање.
Позвана да образложи свој навод, средовечна Еми Ласиње иступила је огорчено.
- Удала сам се за Пјера јер сам га волела, али ја нисам била највећа љубав његовог живота. Његово срце одувек је куцало само за спорт. Признајем, тога дуго нисам била свесна. У почетку сам мислила да мој супруг, као и сви мушкарци, воли да прати спортска догађања, али није било тако. За тридесет година брака он није пропустио ниједну фудбалску утакмицу која се одржавала у граду, нити било који телевизијски пренос. У стању је да проведе сате прикован испред екрана пратећи црно-белу лопту. Више не могу то да трпим. Желим развод!
Кад се судија обратио Пјеру Ласињеу тражећи да чује његову изјаву, он је слегнуо раменима и покуњеним гласом изјавио:
- Еми мало претерује кад каже да моје срце куца само за спорт. Ја не волим ни кошарку, ни одбојку, ни скијање, ни рукомет, нити било коју спортску дисциплину више од своје супруге. Али, фудбал...


Услужни пљачкаши
Међу документима лондонске полиције налази се и један везан за необичну пљачку познатих ресторана „Кентаки фрајд чикен”. Тројица преступника успела су да усред бела дана испразне касе седам ресторана у јужном делу Лондона, а да при том бројни гости не примете да се нешто необично догађа.
Наиме, док је један члан банде у службеним просторијама држао запослене на нишану, други је пекао пилиће, а трећи је, опасан кецељом, служио госте. Ухваћени су на путу ка осмом ресторану, где им је полиција поставила замку.
Када су изведени на суђење, нико од гостију ресторана није позван за сведока оптужнице јер, опијени мирисом и укусом чувене пилетине, нису приметили шта се догађа. Да су били сведоци пљачке сазнали су тек из новина.


У кревет с кугом
Гонореја, стидне ваши, ебола, салмонела, маларија... удружили су се да с трона омиљених играчака скину плишаног меду.
Предузеће „Giant Microbes” недавно је представило необичну збирку плишаних играчака с ликовима џиновских микроба и, по свој прилици, досад незаобилазног медведића послало у историју. Сад ће најмлађи у кревету, уз оно буји-паји, грлити опасне бактерије и вирусе и успављивати се уз кугу и, рецимо, кравље лудило.
Ове „слатке” и мекане луткице направљене су на основу микроскопских слика сићушних организама, од бактерија до крвних зрнаца. Једна луткица, величине петнаестак центиметара, кошта осам, а за целу дружину ваља избројати 40 долара.


Пацови на трпези
Дуго су тајландски фармери муку мучили с пацовима који су им немилице уништавали летину и многе доводили до просјачког штапа. Сад су се прилике наглавце окренуле, па су ови прождрљиви глодари постали права благодет. За оне који их ухвате, наравно. О чему се сад па ту ради?
Пацови су однедавно постали врхунска посластица на трпезама ове азијске земље, па је лов на њих више него уносан, јер им је месо двоструко скупље од свињског и пилећег. Само у провинцији Супан стотинак људи за живот зарађује искључиво гањајући се с пацовима.
- Успешни ловци већ су зарадили толико да сада возе скупе аутомобиле и моторе. За десет килограма пацова дневно добијем дванаест долара. Не морам више да се убијам од посла и стрепим шта ће на крају бити с летином, сад имам много више времена за породицу али и за своја лична задовољства о којима сам досад могао само да сањам - тврди Сомпонг Намкаев и додаје: - Њихово месо укусније је од свињског и пилећег јер се другачије хране. Углавном једу пиринач.
Пацовчина испод сача или лешо, а јешнији би могли да потраже и десет с луком. Бррр...


Илустровала Неда Докић

Корак назад