novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Одржан Пети међународни салон стрипа у Београду
Петица за труд

Од 27. до 30. септембра у београдском Студентском културном центру одржао се Пети међународни салон стрипа, најпознатији и, уз Балканске смотре младих стрип аутора у Лесковцу, најстарији домаћи фестивал стрипа. Претходна четири салона стрипа показала су да су приређивачи способни да терет изложбе достојно изнесу на својим леђима, па су се 27. септембра у Студентски културни центар слиле праве бујице поштовалаца стрипа с доста радозналости и заиста великим очекивањима...
Жири којим је председавао Жика Богдановић (публициста) и који су чинили Момчило Рајин (поп критичар), Милан Јовановић (стрип цртач), Зоран Стефановић (писац и сценариста) и Милан Коњевић (редитељ и сценариста), имао је заиста тежак задатак да од 256 учесника овогодишњег салона из 19 земаља одабере најбољег. „Гран-при салона” и награда од 500 евра отишли су у руке двојице Београђана Дејана Вујића и Синише Бановића за стрип „Наслеђе”, а исти стрип окитио се и наградама за најбољи стрип у домену класичног стрип језика, за најбољи сценарио и најбољи цртеж. Признање за најбоље остварење у области алтернативног стрип језика добио је Слободан Стошић, а специјалну награду жирија за зрео и маштовит израз Дејана Шкипина из Вишеграда. Специјалну награду салона „Грег Кокс” од 1000 долара добио је Драган Максимовић за објављивање албума од 46 страна у иностранству, а посебно признање за допринос српском стрипу приређивач је доделио Жики Богдановићу. Од бројних спонзорских награда треба истаћи „Забавникову” награду, трећу по реду, коју је овог пута кући однео Душан Божић за свој стрип „Наставиће се...”
Уз изложбу најуспешнијих радова с конкурса, у Срећној галерији своје изврсне оригинале изложио је гост салона Џон Хигинс, познати британски стрип цртач који је радио на стриповима попут „Hellblazer”, „Judge Dread” и обојио једно од најважнијих дела девете уметности двадесетог века, „Watchmen”. Посетиоци су имали задовољство да уживају у радовима другог госта фестивала, увек веома запосленог Игора Кордеја, који је у галерији СКЦ изложио махом стране стрипа и илустрације урађене за америчке и француске издаваче, а галерија Циркус угостила је „Чардак ни на небу ни на земљи”, тематску изложбу по књизи Жике Богдановића о рађању и животу београдског стрипа у раздобљу од 1934. до 1941. године.
Програм је ове године био богатији него икада пре, па су се као на траци смењивала најразноврснија предавања, промоције и пројекције. Предавања су одржали гости салона Џон Хигинс и Игор Кордеј, и сваки са своје стране с публиком поделили сопствена искуства у раду на стрипу и илустрацији, како на домаћем тако и на страном тржишту. Американац Грег Кокс одржао је предавање на тему пласирања талента на тржишту, и заједно с гостима из Македоније и Француске Александром Сотировским и Оливијеом Дувалом одржао промоцију свог међународног пројекта „Woodlands”. Своје књиге „Чардак ни на небу ни на земљи”, „80 година словеначког стрипа”, „Велики сан”, „Слатки стрип” и „Естетика анимације” приказали су Жика Богдановић, Изток Ситар, Срећко Јовановић, Васа Павковић и Ранко Мунитић. Од осталих предавања из програма фестивала треба свакако издвојити представљања хрватских стрип фестивала ЦРШ и Мафест, као и промоције Интернет страница окренутих стрипу „Стрип вести”, УППС и Stripovi.com. Посетиоци су уживали у промоцијама филмова „Поглавица без племена”, „Film Noir” и кратких анимираних филмова Растка Ћирића, а први пут је овом приликом уприличена и аукција оригиналних стрип табли у организацији клуба обожавалаца стрипа. Ни они који су на салон дошли с намером да набаве најновија издања, нису кући отишли празних руку јер је све време трајања салона радила берза стрипа на којој су се могла наћи старија издања, али и она која су промоцију имала управо на овом салону, попут прва два албума „Инкала” Жодоровског и Мебијуса, „Скрапулонске бебице” Жељка Пахека и првог албума Вековника, „Реквијема”.


Добитник „Забавникове” награде
Душан Божић рођен је 1967. године у Сплиту. Дипломирао је 1993. године на београдској Академији примењених уметности, на одсеку Илустрација и опрема књиге. Потом је извесно време радио као аниматор у студију Веска Бикића, учествовао на многим групним изложбама и објављивао стрипове у домаћим и иностраним часописима, као што су „Студент”, „Нон”, „Патагонија”, „Strip Mania”, „Патак”, „Бумеранг”, „Емитор” и „Think Tank”. Уз све то, смогао је и снаге да самостално уради и објави стрип албум „Филип Каверн” 2001. године, изведен у маниру француско-белгијског стрипа. Ради на телевизији и сваки слободан тренутак проводи с оловком у руци. Живи с породицом у Београду. Наравно, нису изостале ни награде: на међународним салонима стрипа у Студентском културном центру до сада је освојио награду листа „Pressing” 2004. године и награду часописа „Стрипотека” две године касније, да би на Петом међународном салону све то крунисао освајањем „Забавникове” награде стрипом који објављујемо на наредним страницама.

М. Стојановић

Корак назад