novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Психолошке игре
Шта видиш, шта не видиш



1. Уживљавање
Каже се да је довољно некоме погледати у очи и осетити шта га мучи или каква је особа. С тим се делимично слажу и стручњаци, психолози. Способност саосећања и саживљавања с другом особом готово да има свако. Код неких је тај осећај више изражен, а код неких мање. Тако се, рецимо, често саучествује с неким блиским ко осећа страх, бол, тугу и проживљава као лично осећање. Понеко таква осећања препознаје и код непознатих људи. Психолози то називају емпатијом, поступком уживљавања у осећања, мишљење и понашање других. Они је користе као начин за решавање неких здравствених тегоба изазваних стањем свести и спознавањем осећања пацијаната откривају узрок тегоба.
Колика је ваша способност емпатије, проверите на основу овог огледа. Добро погледајте очи ових шест особа приказане на сликама и покушајте да закључите каква осећања преовладавају код њих.
Заокружите један од понуђених одговора, а потом проверите јесу ли по мишљењу психолога прави. Тачни одговори налазе се на крају текста.

1) Раздражљивост, храброст, забринутост, опуштеност
2) Стидљивост, раздраганост, уверљивост, безвољност
3) Очајање, уплашеност, олакшање, узбуђење
4) Веселост, растресеност, чежњивост, уверљивост
5) Запрепашћеност, неповерљивост, збуњеност, уплашеност
6) Надмоћност, љубазност, кривица, уплашеност

Ако имате мање од 4 тачна одговора, способност емпатије није вам јача страна. Или се потрудите да обраћате више пажње на људе око себе или се клоните површних закључака о њима. Уколико имате између 4 и 5 тачних одговора, спадате у особе које често могу да препознају жеље, намере и невоље других. Сви тачни одговори казују да сте особа која има изузетно развијену способност да се уживи у осећања других.


2. Сувишна група
Ове четири групе имају истоветне знакове. Ипак, једна је сувишна јер се разликује. Погледајте их добро и закључите због чега је тако.









3. Лепота природе
Призор на слици Роберта Фишера названој „Нови дан” јасно дочарава мир и лепоту природе у освит јутра. Али, наговештавајући рађање дана, аутор је у своју слику уткао још један нови настанак. Погледајте добро слику и уочићете шта се на њој крије.








4. Једначина палидрвцима
Да би једначина римским бројевима обликованим палидрвцима била тачна, треба: 1) уклонити једно палидрвце, 2) променити место једном палидрвцету, 3) окренути страницу за 180 степени.


5. Краћи пут
Којим путем треба ићи да би се прешла мања раздаљина? Путем АБ или БЦ?




6. Троуглови у троуглу
Пред вама је само наоко једноставан и лак задатак - треба да израчунате колико троуглова садржи овај троугао. Погледајте пажљиво цртеж и усредсредите се да бисте га тачно решили. Линије које га деле могу да вас заварају па да неки од троуглова не уочите.
Прво гледајте, онда бројте.










7. Светло - тамно
Овај правоугаоник чине два поља, светлије и тамније боје. Јесте ли сигурни? Прекријте прстом линију којом се спајају и видећете да нема разлике. Обе површине су исте боје. Али, кад линију поново откријете, разлика ће се појавити. Како?
У питању је оптичка варка или појава названа Craik-O’Brien-Cornsweet-Illusion. „Ману” мозга да боју неке површине уочава и памти тамо где је најизраженија, у угловима и рубовима, те је као искуство преноси и кад су у питању светлије и тамније површине које се налазе једна уз другу, па поистовети боје према пређашњем искуству, открио је још 1960. године Том Корнсвит, неуроофталмолог у медицинском центру на Универзитету у Ајови

(клик за увећање)
(клик за увећање)

8. Дијаграми за збуњивање
Шта су то дијаграми, вероватно не треба објашњавати. Графички прикази на којима се линије благо или оштро пењу и спуштају стварајући приказ разних прилика и делатности током неког времена, користе се свуда. Њима се најјасније и најсликовитије може готово све приказати од, рецимо, количине прихода у привреди, кретања деоница на берзи до здравственог стања у друштву.
Али, психолози кажу да се дијаграмима може довести и до збуњивања. Доказ су ова три дијаграма температурних промена за време од десет година. Иако сва три представљају исте температурне разлике и исти временски размак, изгледају другачије јер су графички различито предочени.
Климатске разлике на првом дијаграму изгледају као благо, незнатно повишење температуре. На другом, где је распону година дата већа дужина, већ значајније, а на трећем дијаграму стиче се утисак да је дошло до климатске катастрофе и наглог повишења температуре


9. Магични бројеви
За решавање математичких задатака користе се само четири броја - 1, 3, 4 и 6. Магични су само утолико што се употребом разних математичких операција од њих сваки пут добија резултат повећан за један број. Тражи се резултат 24, а као помоћ наведени су примери с резултатима од 21 до 27. Покушајте да га решите.

3 X 6 + 4 - 1 = 21
3 : (1 / 6) + 4 = 22
3 + 4 X (6 - 1) = 23
? = 24
(6 + 1) X 4 - 3 = 25
4 X 6 + 3 - 1 = 26
(6 + 4 - 1) X 3 = 27

(Кликните овде за решења)
(Кликните овде за решења)
 








С. Д.

Корак назад