novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Новинска просидба
Један банкарски службеник из Вареда поред Милана, у Италији, путем новина запросио је своју девојку. Изабраница је продавачица у оближњем месту Нибионо и сваког дана пре него што крене на посао чита новине. Зато је заљубљени банкар закупио последњу страницу у листу „La Provincia de Lecco”. На том својеврсном просидбеном огласу види се прекрасна плажа на мору, а вода је на обалу избацила боцу из које вири лист на коме пише: „Хоћеш ли се удати за мене? Твој...” Редакција поменутог часописа није обавештена да ли је девојка била почаствована оваквим начином просидбе и да ли је пристала да се уда.


Кило вируса, молим!
Дидије Стивенс желео је да провери на шта све људи наседају кад на Интернету угледају, како каже, „лепо упаковану понуду”. Овај рачунарски стручњак дао је оглас следеће садржине: „Немате вирусе у рачунару? Уколико желите, лако ћете их набавити ако пошаљете захтев на следећу и-мејл адресу...” Оглас је кружио Интернетом шест месеци и догодило се оно што је Стивенс и очекивао, а многи су га уверавали да је немогуће. Чак четири стотине девет особа писало је Стивенсу молећи га да им да списак вируса.
- Иако сам слутио да ће се то догодити, ипак сам збуњен што је толико људи пожелело да им се рачунар зарази - каже Стивенс. - Имам само једно објашњење: појединци су то вероватно учинили из радозналости, да би видели шта се крије иза таквог огласа. Али, шта да мислим о онима који су стварно хтели да купе вирус?


Без лајања!
У градићу Маунт Дора у Калифорнији власти су донеле пропис којим се псима забрањује да лају. Уколико залају, њихови власници мораће да плате новчану казну. У овом месту већ је постојао пропис по коме пси нису смели да лају дуже од пет минута. Градске власти сматрају да је Маунт Дора савршено место за одмор и миран живот, те да лавеж паса нарушава ту слику. Казна важи и за власнике бучних ресторана, као и оне који гласно слушају музику.


Мачји обешењак
После вишегодишњег боравка на Хавајима, тридесетдеветогодишња Памела Ескамиља и њен муж одлучили су да се јуна ове године врате у Сан Бернардино, град у истоименом округу у америчкој држави Калифорнији. Претходно су спаковали ствари у контејнер и бродом их послали кући.
Али, ни после упорног трагања Памела није нашла своју љубимицу, трогодишњу мачку по имену Спајси (може да се преведе као обешењак), па јој није преостало ништа друго него да замоли пријатеље и познанике који су остали на Хавајима да се побрину за њу ако је нађу. Пошто су Ескамиљови путовали авионом, дошли су кући знатно пре него што су им стигле ствари. А онда их је чекало изненађење.
Кад су радници из камиона истоварили контејнер и отпечатили га, Памели се учинило да чује мјаукање. Одмах је одагнала ту мисао приписујући је тузи за изгубљеном љубимицом. Међутим, није се преварила. Мачка је очигледно утрчала у контејнер и, пре него што је успела да изађе, радници су га запечатили. Тако је Спајси осамнаест дана провела затворена на броду, без хране и воде. Кад ју је узела у руке, Памели се учинило да јој нема помоћи. На велику срећу власнице, после боравка на ветеринарској клиници, Спајси се сасвим опоравила. Ветеринари кажу да је право чудо што је преживела.


С фудбалом на онај свет
У немачком граду Хамбургу гради се гробље где ће бити сахрањивани искључиво посмртни остаци навијача градског фудбалског клуба „Хамбурга”. Гробље ће бити недалеко од стадиона „Хамбурга” и имаће највише пет стотина гробница. Навијачи захтевају да се израде и посебни ковчези у плаво-белој боји, односно бојама њиховог омиљеног клуба. Уместо посмртних маршева, на сахранама ће се свирати навијачке песме.


Американац у Нирнбергу
Протекло лето заиста је било врело, што су осетили становници многих европских земаља. Међутим, колико год да су се разоденули, ипак су поштовали прописе пристојности. Али, један четрдесетједногодишњи Американац средином јула без стида се прошетао го центром Нирнберга. Одело је ставио у кесу којом је нехајно махао кад су га зауставили полицајци. Правио се невешт и објаснио да није знао да је кажњиво бити го у граду, јер је у парку видео жене које се сунчају без горњег дела одеће. Истина је да је на одређеним местима у јавним парковима дозвољено открити и „неке” делове тела, али бити к’о од мајке рођен усред града - никако. Морао је да плати казну од двеста евра.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад