novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Плавооки су паметнији
Људи с плавим очима интелигентнији су од особа које имају тамне очи, показало је истраживање које је недавно спроведено на Универзитету у Луисвилу, у америчкој држави Кентаки. Неуролози су открили да постоји блиска веза између боје очију и поимања, односно разумевања ствари. По њиховој оцени, плавооки су склони да буду мислиоци: они брижљиво воде рачуна о „стратегији” својих поступака, али и мисли, за разлику од црнооких који нису томе склони. Зато на испитима постижу бољи успех. Поред тога, добро играју голф и шах.


Напред, голаћи!
Суд у Ливерпулу (Велика Британија) одлучио је да после фудбалских утакмица „голаћи”, односно обнажени људи, могу слободно да трче по терену уколико им је то баш воља. Суд их неће кажњавати уколико на неки други начин не буду ометали утакмицу. Иначе, Марк Робертс, човек који у Великој Британији држи рекорд што се тиче појављивања на фудбалским игралиштима као од мајке рођен, већ 380 пута го је трчао почасни круг после завршетка утакмице. Полиција у Ливерпулу захтевала је од суда да нешто учини против ове Робертсове навике, али захтев је одбијен јер суд то не сматра кривичним делом.


Ко много ради, боји се секса!
Тридесет две хиљаде људи учествовало је у истраживању које је недавно спроведено међу грађанима Немачке, а циљ је био да се покаже какав је однос према полној љубави оних који много раде и највећи део времена проводе на радном месту. Професори Универзитета у Гетингену дошли су до занимљивих закључака у вези са сексуалним понашањем данашњих Немаца. Чак 46 одсто мушкараца који се труде да дођу до највиших положаја на послу, заправо се плаше полне љубави - остају дуго на послу јер заправо избегавају љубав. Исто је и са женама: даме познате под енглеским надимком „workaholic”, према сопственом признању, врло ретко упражњавају полну љубав. Стално су на послу само да не би водиле љубав. Има и оних који никада не воде љубав: такви се - према овом истраживању - могу препознати по томе што остају на послу и када то није потребно.


Све за возачку дозволу
Деветнаестогодишња Мирјам из Саудијске Арабије недавно се подвргла тешкој операцији промене пола. Операција је, срећом, успела и Мирјам је постала Калед. Чим је изашао из болнице, прво што је затражио мењајући личне исправе била је - возачка дозвола. Наиме, у Саудијској Арабији женама није дозвољено да возе аутомобил.
- Последња мисао пре него што сам утонуо у анестезију била је да ћу ускоро возити кола - изјавио је новопечени младић после операције. Није рекао да ли је жеља за вожњом аутомобила била једини разлог због чега је Мирјам постала Калед.


Голф је страст
Шејла Драмонд из Сједињених Америчких Држава има педесет три године и страствени је поклоник голфа. Ништа необично, рекло би се. Међутим, с обзиром на то да је потпуно слепа, њена приврженост голфу заиста је необична. Недавно је учествовала на такмичењу и само једним поготком, из зеленог поља (green), убацила је лоптицу у рупу. Када су гледаоци почели да јој тапшу, Шејла је мислила да се шале.
- Добро погледајте да ли је лопта стварно у рупи јер ја не могу да видим - рекла је Шејла.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад