novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Лађа од сладоледа
Роберт Мекдоналд доказао је да и наизглед немогућ задатак може да се обави. Пре четири године дошао је на идеју да ђацима основних школа предочи шта све човек може да постигне уколико се истински потруди и око себе окупи довољно заинтересованих особа вољних и да му помогну. Пошто живи у земљи Викинга, овај Норвежанин знао је шта ће младима бити изазов - спој наслеђа и модерне технологије. Пошто је Роберт бродоградитељ, смислио је копију викиншког брода који је назвао „Тор”, по норвешком божанству. Брод је направио од дрвених штапића за сладолед које су му слала или доносила деца. У изградњи „Тора” учествовало је око пет хиљада малишана који су послали више од пет милиона штапића.
- Када сам имао девет година, моји родитељи и шесторо браће и сестара страдали су у несрећи приликом експлозије гаса. Пет година ишао сам од једног до другог психијатра да бих схватио да треба да наставим да живим. Ни сам не знам како, али једног јутра сам се пробудио и одлучио да се не предајем. Још тада сам знао да ћу све учинити да помажем људима који су прошли неки сличан пакао. И не само њима. Децу одмалена треба учити да ништа на овом свету није немогуће уколико се томе посветиш и учиниш све да би успео.
Роберт Мекдоналд, који верује да је „Тор” највећи брод направљен од рециклираног материјала, спрема се да на јесен овим необичним бродом пређе Атлантик. Још тражи посаду вољну да крене с њим на пут.


Туш уместо микрофона
На једном од многобројних индијских телевизијских канала почео је нови програм у коме учествују сасвим обични и непознати људи, а који сви зову енглеским изразом - ријелити шоу. Пошто има много оних који воле да певају испод туша, како је објаснио Шалеш Капур, идејни творац овог новог серијала, зашто се не би смислило такмичење у коме би се надметали мушкарци и жене свих узраста? Он очекује да ће се за овај програм јавити и старији од тридесет година, што се обично не догађа јер људи у зрелијим годинама зазиру да се појаве пред камерама и, како кажу, „глупирају се пред милионским гледалиштем”.
У студију ће се направити једно велико купатило обложено плочицама, ту ће бити и када с тушем и све остало неопходно за овакву просторију. Јер, услови морају да подражавају стварно купатило како би они који се пријаве имали утисак да су сами под тушем и да могу да се понашају као да их нико не гледа. Наравно, макар у почетку, сви ће бити одевени, а шта ће бити касније, рано је да се каже. Све зависи од успеха ове емисије у којој се не очекује да неко пева као професионалац, већ да направи представу која ће привући што више гледалаца. Победник, кога заједно бирају жири и гледаоци који гласају путем SMS порука, добиће награду од два и по милиона рупија, око педесет пет хиљада евра.


Боље у затвор...
Џоди Перкинс, тридесетдеветогодишња домаћица из Ајове (САД), сама је тражила да буде ухапшена и одведена у затвор (самицу) јер је то, по њеном мишљењу, једини начин да престане да пуши. Иначе, Џоди пуши најмање две пакле цигарета дневно. Више пута покушала је да се одрекне дуванског дима, али све је било узалуд иако отежано дише и стално кашље. Нажалост, полиција јој није изашла у сусрет. Будући да госпођа Перкинс није учинила никакво кривично дело, нису имали разлога да је ухапсе и одведу у затвор. Мораће да смисли неки други начин да се одрекне цигарета.


Пада, пада - крокодил!
У граду Саратову, 500 километара од Москве, један „домаћи” крокодил пао је с дванаестог спрата кад се нагнуо с терасе, вероватно да би видео шта се збива на улици. Крокодил по имену Кенар, који иначе већ петнаест година живи у породици која обожава егзотичне животиње, пао је право на плочник и изазвао метеж на улицама, цику и вриску пролазника. Дуг више од једног метра, несрећни Кенар је приликом пада поломио само један зуб. Мирно је кренуо према улазу своје зграде и покушао да уђе у лифт. Наравно, није могао сам да га позове, али му комшије нису излазиле у сусрет. Ипак, никога није напао.


Заљубљени дека
Један деведесетогодишњи новопечени младожења из италијанског града Алесандрије покушао је да на необичан начин поново задобије љубав двадесетједногодишње супруге, иначе Украјинке. Наиме, млада жена већ извесно време није боравила у брачном гнезду... Времешни господин, схвативши да га супруга (више!) не воли, те да је заувек отишла од куће, позвао је полицију и пријавио оружану пљачку. Када су карабинијери дошли, старац им је казао да је сатима био везан, да су га нападачи мучили на разне начине и напослетку му однели седам и по хиљада евра. Захтевао је да нађу његову супругу и да јој саопште каквим је мукама био подвргнут. Полицајци су, међутим, убрзо схватили да заљубљени дека лаже. Против њега је подигнута тужба због преваре полиције.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад