novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Забавник у слици без речи
Илустрације или сликарске приповетке
Несвакидашња изложба 104 наша илустратора у наших 2899 бројева

Од лењог читаоца никаква вајда! Овај поклич Хенрија Милера лепо се уклапа у причу о илустрацији, мада ће историчари уметности тврдити да је илустрација претходила писмености. Било како било, дуго је времена слика била реч. Истина је да мање маштовитом читаоцу слика уз текст више вреди и, сама по себи, „расхлађује” Гутенбергову галаксију, пошто илустратор нуди на усвајање сопствену машту и поимање текста.
Гистав Доре, Тулуз Лотрек, као и Енди Ворхол, Рој Лихтенштајн, па Салвадор Дали, доказали су да илустрација није само додатак уз текст већ и врхунска уметност.
Политикин Забавник је измишљен како би уз помоћ старијих привукао млађе читаоце и припремио их да касније буду „испоручени” Политици. Како су главна циљна група били млађи читаоци, а тада се мислило и да су они више склони маштању од осталих, многе фотографије замењиване су илустраторским радовима који би, због свакојаке уметничке слободе, подстицали машту и на одређени начин решавали читаоца многих недоумица. Рецимо: како изгледају Марсовци, Месечеви кратери, како су се облачили људи у средњем веку, како су се „провели“ бродоломници са Лузитаније...
Илустратори су прихватили ову важну улогу у листу и одигравали је свих ових година, непрестано ратујући с текстописцима и уредницима око простора. Много је ту жртава пало, а све зарад привлачења читалаца. Примирје никада није потписано.
Приређивачи ове изложбе починили су својеврсну јерес разголитивши илустрацију. Скинуше јој вео текста како би јој пружили прилику да опстане сама. До краја изложбе видећемо да ли је илустрација преживела и ово искушење. И сам се прибојавам погледа на изложбу. Илустрације без текста некако ми се чине непотпуне, кржљаве, стидљиве, једноставне, смирене, до краја неиспричане и у потпуности небрањене од оног, за сликарство, најгорег могућег питања - која се прича крије иза слике?
Многе употребљене илустрације висе као слике на зидовима наше редакције и када проводимо госте често нека од њих привуче пажњу, а ја увек имам ту незадрживу потребу да кажем: Знате, то је илустрација за једну нашу рубрику о... Проклетство илустрације! Али, много текстова било би потпуно неупотребљиво без илустрација. Много би их било недовољно јасно, неки су уз илустрацију лепши, а сви, углавном, примамљивији...
На изложби је заступљено сто четворо илустратора, поуздано знамо да је још двадесетак сликара урадило у животу једну или само неколико илустрација за наш лист, за неке можда никада нећемо сазнати, јер у Забавнику постоји безброј непотписаних прилога. Међу њима су и цртежи тушем које је, по сопственом признању, још давних педесетих година, инкогнито, радио наш познати музиколог др Драгутин Гостушки.

Зефирино Граси

главни уредник

Политикиног Забавника

Корак назад