novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

31. август 2007, број 2899, година LXIX
 


Угрожене животињске врсте из целог света...

  Лађа од сладоледа

Туш уместо микрофона

Боље у затвор...


 



 
Јесте ли већ чули да...
  ••• Јован Јовановић Змај написао је прву песму (коју није одмах уништио) у шеснаестој години, у Иригу (1849)
 

 Мириси старе хартије
Ако ниси жива, јави да знам...
  Коверте, разгледнице и маркице већ су закорачиле у прошлост. Уместо на хартији, данас мисли и осећања махом шаљемо електронски, ако и за то имамо времена, а чувамо их у фолдерима, тражимо у инбоксима...
 

 Забавник у слици без речи
Илустрације или сликарске приповетке
  Несвакидашња изложба 104 наша илустратора у наших 2899 бројева
  Од лењог читаоца никаква вајда! Овај поклич Хенрија Милера лепо се уклапа у причу о илустрацији, мада ће историчари уметности тврдити да је илустрација претходила писмености. Било како било, дуго је времена слика била реч.
 

 Живот на земљи
Сељаци
  У својој бурној повести сељаци су тешко радили, дизали буне, борили се са аветима глади и болести, терали змајеве и вештице, ишли у потрагу за Летом... Када су након много година са себе скинули „мрљу ропства”, освојили су велику победу и заслужили ново име - јунаци земље!
  У прадавним временима људи су знали само за сакупљање хране, лов и риболов, а тек око 8000. године пре наше ере научили су да се баве сточарством и земљорадњом. Али, пошто би се земља брзо испостила, напуштали су њиве и одлазили у потрагу за новим...
 



 Задаци за 21. век
Сјај и тама матичних ћелија
  Да ли зачуђујуће откриће да се матичне ћелије налазе и у ткивима оболелим од рака најзад отвара пут ка коначној победи над овом опаком болешћу?
  Деценије истраживања и милијарде потрошених долара откриле су доста нових чињеница о узроцима и ћелијским токовима који могу да доведу до појаве рака.
 

 Василевс Алексије I Комнин изблиза
Цар који је волео шах
  У дугачком низу ромејских царева, који почиње са Константином I Великим (324-337) а завршава се са Константином XI Драгашем Палеологом (1449-1453), у раздобљу дугом више од једног миленијума, један од највећих свакако је Алексије I Комнин (1081-1118)
  У било ком приручнику за историју Византијског царства може се прочитати да је реч о бриљантном младом војсковођи који је надмашио све оновремене такмаце и основао властиту династију, да је успео да укроти опасне нападе Нормана...
 

 Забавников ЗОО
Лисица с туђим ушима
  Одмила звана шишмиш лија, ова животиња необичног изгледа насељава пределе од Сомалије до југа Африке
  Дугоуха лисица, у неким језицима позната још и као лисица са ушима слепог миша, снимљена је у Намибијској пустињи. Изгледом слична фенеку, ова клемпава животиња, која се убраја у најмање примерке породице Canidae,
 

 Ко је била Мата Хари?
Три лица...
  Женски Џејмс Бонд, тајни агент Х-21 или само жена која је мислила да може да игра своју игру у мушком свету? Поремећена Холанђанка склона митоманији? Жртвени јарац у бесмислу рата?
  Рођена је 1876. године у Холандији, у месту Леуварден, као Маргарета Гертруда Зеле. Њен родни град налази се у холандској области Фризија (да ли се неко сећа фризијског говечета које је некада увозио ПКБ ради побољшања млечности наших крава?