novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Пиво за лепоту
Познато је колико Чеси воле пиво. Ова чињеница надахнула је једног власника пиваре из Чешке Републике који је поред пивнице отворио и својеврсно купатило за опуштање и улепшавање. Посетиоци могу да се окупају у мешавини светлог и црног пива и на тај начин побољшају проток крви и освеже кожу захваљујући витамину B који се, иначе, налази у пиву. Занимљиво је да се пиво за купање загрева на 36 степени Целзијуса и гости имају могућност да за одређену своту новца зароне у каду с пивом и још неким (тајним) лековитим састојцима. Гужва у овој пивници је велика и тренутно је бацила у засенак све најбоље опремљене козметичке салоне. Ма какво купање у млеку! Пиво је изгледа оно право.


Обрачун с рачунаром
У зло доба ноћи чуо се тресак у предграђу Хановера. Станари једне вишеспратнице поскакали су из кревета, у многим становима упалила су се светла, а људи су, онако буновни, гледали кроз прозор да виде шта их је то пробудило. Неко од савесних грађана у међувремену је телефоном већ обавестио полицију која је стигла за мање од пет минута. Двојица инспектора закуцала су на врата осумњиченог коме се, из разумљивих разлога, не открива име и овај педесетједногодишњи Немац објаснио им је шта се догодило. Морао је до јутра да заврши на рачунару неки посао за свог шефа. Међутим, таман кад је помислио да рад приведе крају, „паметна” справа одбила је послушност и - фајл се изгубио. Човек се изнервирао и бацио рачунар кроз прозор. За дивно чудо, полицајци су имали разумевања за овакав поступак. Свако ко ради на рачунару зна да ова машина понекад, и то обично у одсудном тренутку, уме да закаже. Полицајци су обећали да против њега неће поднети кривичну пријаву уколико сместа очисти неред који је остао на улици, пошто се монитор разбио у парампарчад, али и да напише изјаву и окачи је на огласној табли на улазу у зграду, у којој се суседима извињава што им је пореметио сан.


Или вози или пиши
Кад су у Америци недавно спровели анкету питајући да ли је паметно возити и истовремено куцати и слати SMS поруке, чак деведесет један одсто возача одлучно је изјавило да је то једнако опасно као кад човек пијан седне за волан. Међутим, иако су свесни да то није паметно, педесет седам одсто испитаника признало је да то ипак чини. Од тога је највећи број млађих - од осамнаест до тридесет четири године. Америчка влада још није званично донела закон о забрани слања порука мобилним телефоном у току вожње. То ће да учине у свакој појединачној савезној држави. Прва таква забрана изгласана је у мају у држави Вашингтон, а исти закон спремају се да уведу на Флориди, у Калифорнији и Њујорку.


Глупост и предрасуда
Да ли би, кад би им се нашао на столу, данашњи издавачи умели да препознају добар текст? Ово је занимало Дејвида Ласмана, енглеског писца почетника. На осамнаест адреса највећих издавача у Великој Британији Ласман је послао делове из романа једног већ прослављеног књижевника, преписане од речи до речи. Намерно се одлучио за четири позната романа велике енглеске списатељице Џејн Остин (1775-1817). Само је променио имена ликова и наслове дела. Није се потписао као Дејвид Ласман већ - Алисон Лејди, намерно се играјући псеудонимом „A Lady” (Једна дама) којим се Џејн Остин у почетку потписивала. Потврдило се оно у шта је Дејвид Ласман сумњао, али ни сам није желео да поверује. Седамнаест издавача вратило је текстове, већина се није потрудила ни да образложи зашто су одбијени. Само се уредник у једној од издавачких кућа удостојио да подробно објасни зашто не би објавио текстове Алисон Лејди: саветује јој да изгради сопствени стил и да не имитира превише Џејн Остин и њен прослављени роман „Гордост и предрасуде”.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад