novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

У Музеју примењене уметности у Београду
Изложба

Клик за увећање
Клик за увећање
Дан пре него што ће се овај број „Политикиног Забавника” наћи на киосцима, Музеј примењене уметности у Београду отворио је врата својих галерија за бројне посетиоце... А тамо... изложен је одговор на питање зашто су толике генерације „заражене” нашим листом и како су уз њега читаоци откривали „свет с друге стране огледала”. За оне млађе, изложба „Илустратори ‘Политикиног Забавника’” својеврсни је времеплов, повратак у време пре њиховог рођења (иако неки радови изгледају као да су дошли из будућности) и начин да сазнају зашто је њиховим родитељима овај часопис био омиљена енциклопедија. За оне који су одрасли уз „Забавник” пре више од пола века, изложба је мало подсећање на време кад су открили свет илустрација и заљубили се у стрип листајући „часопис за све од 7 до 107”.
На два спрата зграде Музеја угнездили су се радови више од стотину наших илустратора који су од оснивања „Забавника”, 1939. године, па до данас радили илустрације, карикатуре и стрипове - у техникама темпере, акварела, туша, колажа или дигитално. Ту су радови Ђорђа Лобачева и Владимира Жедринског који су сликали и цртали по „Забавнику” пре Другог светског рата, као и њихових наследника после „великог” рата - Ратомира Руварца, Божидара Веселиновића, Бране Јовановића... Изложени су радови и оних „новијих” који су последње две деценије радили у „Забавнику”- Добросава Боба Живковића, Алексе Гајића, Бобана Савића Гета, Дарка Гркинића, Силве Вујовић, Драгана Максимовића, Светлане Кнежевић... Једне до других стоје оригиналне илустрације рађене темпером и странице „Забавника” где су радови објављени.
Дакле, за оне који овакву изложбу не могу да направе код куће, а и за оне који би желели да виде како је кустос Слободан Јовановић осмислио изложбу, отворена су врата Музеја примењене уметности у Београду до 20. септембра ове године (ул. Вука Караџића 18).

М. Петровић

Корак назад