novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Падобраном против старости
У 84. години једна бакица из Варшаве, главног града Пољске, недавно се одлучила на необичан подухват: скок из авиона уз помоћ падобрана. Тако је бакица Крисија постала најстарији падобранац у Пољској. После успешног скока новинари су је упитали да ли се уплашила.
- Чега да се плашим? Па, ја сам преживела Други светски рат и нисам се ни тада бојала. Било би глупо да се у овим годинама плашим - одговорила је весело.
Бакица иначе обожава рокенрол музику и слуша је веома гласно. Осим тога, воли да игра. Одлучила је да ће наставити са скакањем из авиона све до стоте године.


Хендл је бесан
Док је живео и стварао на енглеском двору, немачки композитор Георг Фридрих Хендл (1685-1759) готово стално је носио перику. Током извођења музичких дела, кад би био задовољан свирањем извођача, он би снажно вртео главом, а перика с дугом белом косом љуљала би се лево-десно, односно напред-назад.
Кад би перика стајала непомично на глави, његови сарадници знали су да је маестро незадовољан извођењем или жамором у публици. Тога је била свесна и принцеза од Велса која је - чим би видела да се перика на Хендловој глави не помера - умиривала краљевска величанства за време концерта:
- Тишина, смирите се! Зар не видите да Хендл бесни?


Казна уместо надокнаде
У италијанском граду Ортоне један непажљиви возач ударио је аутомобилом пса и убио га. Возач је сматрао да је крива власница пса која је дозволила да њен кућни љубимац истрчи на коловоз, па је против ње поднео тужбу. Тражио је да му надокнади штету будући да се од ударца разбило светло на његовом аутомобилу. Међутим, одлука судије изненадила је возача: мора да плати велику новчану казну! Новац треба да уплати власници пса као надокнаду за изгубљеног кућног љубимца кога је он непажњом убио. Чланови друштава за заштиту животиња широм Италије верују да ће и убудуће безобзирни возачи бити кажњени за овакве поступке.


С камером под сукњу
Полиција је недавно ухватила једног грађанина Горице како камером коју је носио у великој путној торби снима жене на улици и у продавницама и то - испод сукње. Полицајци су на улици приметили необично понашање средовечног господина који је, тобоже случајно, спуштао своју торбу под сукње пролазница. Кад су му пришли, одмах су схватили о чему је реч и ухапсили га. У његовом стану нађени су многобројни слични снимци. Додуше, на снимцима се није видело ништа посебно, али и то што се видело било је снимљено без дозволе жена. Оптужени је у затвору и чека судску пресуду.


Ништа без мобилног
За време хируршког захвата у једној болници у Буенос Ајресу, у Аргентини, изненада се догодио квар и нестало је струје. На операционом столу лежао је двадесетдеветогодишњи младић коме је требало хитно да буде извађено слепо црево. На изненађење хирурга и осталог медицинског особља, испоставило се да ни генератор није исправан. Шта да раде? Онда су се досетили. Сестра је сакупила неколико мобилних телефона које су укључили да светле и држали изнад ране. Тако је лекар успео да обави захват и зашије рану.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад