novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Пословни подухват или лудост?
Чекам да земља порасте
Двоје пословних људи са Хаваја однедавно путем Интернета нуди куповину поседа на острву које још не постоји, а ако се и појави на површини Тихог океана, то може да се догоди тек за неколико хиљада година

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Норм Николс и Линда Крамер основали су предузеће „Лоихи дивелопмент” и пре извесног времена почели су да га рекламирају на Интернету. Заинтересованима нуде могућност да купе земљиште на једном од хавајских острва. Додуше, не крију да острво још не постоји, а када ће се појавити у Тихом океану, Николс и Крамерова не могу да кажу. Иако прорачуни указују да ће се то догодити 5997. године, заиста нико не може тачно да предвиди када ће од вулканске лаве из дубине океана настати још једно хавајско острво. Једино што је извесно јесте да ће се звати - Лоихи.
Чак да се то заиста и догоди 5997. године, како верују Норм Николс и Линда Крамер, зашто би неко улагао новац за куповину земљишта које ће настати у тако далекој будућности? У томе и јесте читава драж, објашњава Норм Николс: „Ми никога не приморавамо да се одлучи на такав пословни подухват за који сви кажу да је потпуно бесмислен. Можда и јесте, али наша намера била је да се сви добро забавимо.” I да зараде, што није споменуо.
Из богумилске „Тајне књиге”
Хаваји
Хаваји су вулканска острва настала пре четрдесетак милиона година. Осам већих острва чини 99 одсто укупне површине: Оаху, Мауи, Хаваји (Велико острво), Кауаи, Молокаи, Ланаи, Кахулаве (ненастањено) и Нихау (у приватном поседу). Заузимају 16.641 квадратни километар.
Августа 1959. године Хаваји су постали педесета по реду држава Сједињених Америчких Држава. По попису из 2005. године на Хавајима живи милион и триста хиљада становника. Претпоставља се да тренутно има још само пет хиљада домородаца, остало су белци (око 23 одсто), Јапанци (16 одсто), Филипинци (13 одсто), Кинези (око 4 одсто), припадници измешаних раса (18 одсто). Хаваје годишње обиђе око седам милиона посетилаца.
На сајту: www.petroglyphs.com/ loihi/ default.htm заинтересовани будући велепоседници могу да сазнају у шта се упуштају. Лоихи ће настати у непосредној близини једног од осам главних острва која, заједно са 124 мања, чине Хавајска острва. Дакле, Лоихи ће се налазити поред Хаваја или, како га још називају - Великог острва. Уколико се што пре одлуче да купе земљиште, власници ће имати могућност да одаберу парцелу на самој обали мора и да својим (више него) далеким потомцима оставе у наслеђе вредну имовину.
За Николса и Крамерову све је то једна велика игра. Они с будућим купцима већ расправљају како да назову улице на Лоихију и какву власт да успоставе. Наглашавају да тамо где ће се налазити њихово земљиште сада у океану плута један гумени сплав. Пошто земљопоседници нису у могућности да виде то што су купили, ово двоје пословних људи са Хаваја позива их да једном годишње, и то не случајно баш првог дана априла, заједно обиђу место где ће се „родити” острво.
Свим заинтересованима на крају кажу да се не устручавају да им се јаве електронском поштом, али уколико покушају да их позову телефоном, нека буду веома стрпљиви. „У тренутку док се ви јављате, наши запослени можда су отишли на роњење или пецање и не могу одмах да вам се јаве”.

В. Софреновић

Корак назад