novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Рачун од кога боли глава
Када је Денису Диксону прошлог месеца стигао рачун за гас, овај становник градића Чарминстер у енглеској покрајини Дорсет дуго га је гледао и у неверици пребројавао нуле. Напокон је схватио да га очи не варају - на рачуну је била цифра од једног милиона фунти. Диксон је знао да је у питању грешка јер не постоји могућност да је његов рачун, који је у просеку око пет стотина фунти месечно, одједном нарастао две хиљаде пута. Одмах је телефоном позвао испоставу гаса у свом месту и објаснио шта је у питању. Службеница је на рачунару проверила и рекла да је у питању грешка и да му се извињава. Диксон је одлучио да од овог неспоразума извуче корист: ко год докаже да је добио већи рачун од њега, без обзира да ли се радило о грешци, био је спреман да му да награду од двеста фунти. Марк Дафел, у британској гасној компанији задужен за везе с јавношћу, објашњава да се догодила грешка и да се он извинио Диксону. И додаје: „Не могу никоме да забраним да смисли наградну игру, макар и кад је моја компанија посредно у њу укључена. А у знак извињења, Диксон је добио повластицу да за онај месец за који је добио рачун од милион фунти неће морати да плати рачун”.


Најзад Американац
Тек када је напунио 105 година, Кубанац Хосе Темпрана, звани Ел Нињо, постао је амерички држављанин иако у Мајамију живи од 1994. године. Рођен 1901. године на Куби, Ел Нињо је током читавог живота био рибар. Године 1964. одлучио је да самостално нападне кубанског председника Фидела Кастра, и тако га збаци с власти. Као што је познато, није успео, а кубанске власти су му пронашле америчку пушку... Осуђен је на тридесет година затвора. Када је пуштен, 1994. године, избегао је у САД. Од тада, па све донедавно, није имао амерички пасош. Добио га је тек у сто петој години.


Крадљивац љубави
Један господин из Чикага тужио је љубавника своје супруге због крађе љубави. Артур Фридман оптужио је Џермана Блинова да му је украо женину љубав! Путем адвоката тражио је надокнаду - пет хиљада долара. Ваљда је мислио да толико вреди супружничка љубав. Занимљиво је да се на суду појавила и дама због које је настао спор, и то као сведок одбране оптуженог и изјавила да је заправо муж охрабривао у љубавној вези са Блиновом, зато што им је брачни љубавни живот постао неподношљиво досадан. Тужба за крађу љубави потом је одбачена.


Богородица на прозору
Попрсје Богородице наводно се указало недавно на прозору једне сеоске куће у месту Супино покрај Фрозинонеа у Италији. У том селу Богородица се иначе већ више пута појављивала. Осим Богородице, на прозорима се осамдесетих година прошлог века неколико пута појавио и Исус Христос. Вест о појављивању Богородице, односно њене приказе, узнемирила је мештане. На место догађаја стигла је напослетку и полиција. Стручњаци су дуго испитивали прозорско окно, али испитивања нису показала ништа необично. То, међутим, није разуверило тамошње вернике, који и даље посећују ту кућу не би ли још једном угледали Богородицу.


Ко то тамо смрди?
Полиција у немачком граду Кајзерслаутерну недавно је добила дојаву „забринутог суседа” који није хтео да открије своје име. Објаснио је да слути најгоре - верује да се нешто страшно догодило његовом суседу који живи спрат изнад њега. Полиција је одмах кренула на увиђај. Када су се попели на трећи спрат, нису се двоумили у који стан треба да провале јер се из стана у углу ширио непријатан мирис.
Али, када су инспектори ушли, спремни на ужасан призор, у кући су затекли човека који мирно спава у дневној соби, а у стану хаос: разбацане неопране кошуље, чарапе, доњи веш, гомиле неопраних судова, наслаге новина и убуђале хране... Није чудо да се ширио јак и неподношљив задах. Неименовани прљавко пријављен је надлежнима, а суд ће већ одлучити какву казну да му пропише. За почетак, полиција му је наложила да сместа очисти стан или ће га у противном кућни одбор протерати из зграде.


Мршавима је топлије
Многи су живели у уверењу да дебељуце теже подносе топло време од мршавих. Недавна истраживања Удружења интерниста Италије показују управо супротно. Наиме, слој сала који облаже органе дебелих људи служи заправо као штит, нека врста сунцобрана, те они, за разлику од мршавих, боље подносе летње жеге. Изразито мршави људи, више него дебели, требало би да пију довољно воде и течности, како би њихови бубрези несметано радили. Јер, они више осећају спољашњу врелину.
Што се дебељуца тиче, њихови бубрези су обавијени - салом.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад