novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Канађани, упознајте Канаду!
Досељеници који задовоље неопходне услове да би постали држављани Канаде пре него што званично добију пасош, морају прво да положе тест (исти случај је и у САД). Власти у тој држави заинтересовале су се да сазнају како би рођени Канађани прошли тај испит. А, резултати су поражавајући. Испоставило се да шездесет одсто грађана не би знало да одговори на најједноставнија питања о канадској историји, политици, култури, географији. Када је 1997. године обављено слично истраживање, Канађани су прошли знатно боље - тест је тада могло да положи око четрдесет пет одсто одраслих грађана те земље. Рецимо, Канађани не знају да наброје области које су у саставу њихове државе или нису чули да им је на челу државе британска краљица Елизабета II.


Савршена жена
Савршена лепота била је предмет истраживања уметника кроз историју наше цивилизације. Међутим, берлински пластични хирург Мартин Грендл сматра да су лекари, а посебно хирурзи, најпозванији да дају одговор на то како изгледа савршено леп човек. Тачније - жена. Доктор Грендл и његови сарадници интервјуисали су чак шездесет хиљада мушкараца и жена, покушавајући да сазнају шта би они променили на свом телу како би савршено изгледали. Дошли су до следећег закључка: најлепша жена јесте она која има дуге и лепе ноге, груди средње величине, вретенасто тело и мало шире кукове него што је то уобичајено. Истраживање Мартина Грендла изнето је на светском конгресу пластичних хирурга, који је недавно одржан у Берлину.


Истопљени Шива
Велике врућине стигле су и до севера Индије, где су изазвале топљење леда, односно великог светог фалуса бога Шиве у чувеном светилишту у Амарнату у једној од кашмирских пећина које годишње посети око милион ходочасника. Занимљиво је да је пећина отворена само од јуна до септембра јер је искључиво тада могуће доспети до ње, због великог снега и леда којим је готово окована. Међутим, снег се ове године сасвим отопио, као и свети фалус.


Хало Парис, зове Хилтон!
Још истог дана када је Шајра Барлов добила нови број мобилног телефона позиви нису престајали, посебно у касним ноћним сатима. Убрзо се испоставило о чему је реч. Шајра је сасвим случајно добила стари број светски познате наследнице хотела, чувене Парис Хилтон. Иако је ова скромна студенткиња Калифорнијског универзитета у Лос Анђелесу (UCLA) добила број још пре пет месеци, позиви упућени Парис Хилтон ни данас не престају. Постали су још учесталији када се сазнало да ће двадесетшестогодишња наследница морати да одлежи у затвору три недеље. Без обзира што телефон понекад зна да јој се „усија”, Шајра каже да јој не пада на памет да промени број. И њој и њеним пријатељима веома је забавно што су на неки начин у вези с таквом VIП дамом.
Како би задовољиле све већу потражњу за новим бројевима, телефонске службе у САД, на сваких шест месеци „рециклирају” оне који више нису у употреби. Десило се да Шајра „наследи” број чувене Парис Хилтон. До овог податка случајно су дошли новинари часописа „Тајмс” када су окренули број мобилног телефона, у намери да се распитају како наследница хотела подноси чамотињу затвора, изненадивши се што им се јавила непозната особа. Клупко је убрзо почело да се одмотава и све је изашло на видело. На питање да ли је искористила могућност да себе и своје пријатеље некад стави на листу за неки пријем или журку кад јој већ стижу позиви за провод, Шајра је рекла да је одолела таквим искушењима.


Крава није што и бик
И ове године цела Памплона девет дана била је на ногама. Тај градић на северу Шпаније у свету је познат по Сан Фермин фестивалу, који се одржава сваке године средином јула. Врхунац светковине је трка у којој на десетине бикова, у дужини од осамсто метара, трче улицама Памплоне. Одважни младићи утрчавају међу животиње и, трчећи упоредо с њима, чикају их одмеравајући тако своју снагу и доказујући неустрашивост. Овај фестивал, који се одржава од краја 16. века, прославио је Ернест Хемингвеј (1899-1961) романом ,,Сунце се поново рађа” објављеним 1926. године. Од 1924. године, откако се бележи, у овом опасном надметању настрадало је тринаест људи.
Овогодишња новина је што су жене дигле глас и покушавају да се изборе да се, током фестивала у Памплони, приреди посебна трка у којој би учествовале само припаднице лепшег пола. Али, уместо бикова, оне захтевају да трче с кравама. Приређивачи фестивала одлучно одбијају овај, како кажу, непримерен захтев и дају објашњење. Нико женама не забрањује да, раме уз раме с мушкарцима, трче улицама када се пусте бикови (и, заиста, појави се и покоја храбра жена). Не би било у духу фестивала да се измисли нова трка, још мање да она буде намењена припадницима само једног пола.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад