novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Говор биља: боровница
Грм здравља
Да у соку од боровнице има нечег што је извор снаге и здравља, знали су и у средњем веку. Познато је да се у то време људи, па тако ни новорођенчад, нису често купали. Ако би се, међутим, догодило да се нека беба роди болешљива, мајка би је свакодневно трљала соком од боровница. То је био лек за дуг и здрав живот

Син богатог трговца из Асизија, чувени проповедник сиромаштва и љубави према ближњима свети Фрањо Асишки (1182-1226) цео живот провео је покушавајући да се влада према строгом правилнику (фрањевачког реда) који је сам написао... Легенда каже да је једном приликом, кад је осетио да га обузима телесна жудња, одлучио да се баци у грмље боровница. Ту је остао да лежи извесно време, а кад је устао, био је сасвим други човек. Љубав према Свевишњем и неки племенити животни сокови струјали су његовим телом. Био је спреман на испоснички живот.
Боровница (или боровника, како неки кажу), Вацциниум мyртиллус, мален је грм са чворастим стабљикама. Достиже висину од 20 до 30 центиметара. Млади листови боровнице јајастог су облика. Имају кратку петељку и на рубу су ситно назубљени. Занимљиво је да се појединачни цветови налазе у пазуху листа. Цветови боровнице округластог су облика и светлоружичасте боје. Плод је добро знан: то је сочна тамнољубичаста, готово црна бобица величине грашка која на врху има кружно удубљење. Боровница расте у планини, у црногоричним и белогоричним шумама. Овој биљци прија хладнија, односно умерена клима. Занимљиво је да је има и на Хавајима, Мадагаскару и Јави.
Боровница је познат природни лек за многе болести. Њени листови сакупљају се и суше пре сазревања плодова и треба имати у виду да су лековити искључиво ако се наберу пре него што бобице буду зреле. Јер, после тога немају баш никакав учинак. Чај од њених листова помаже у лечењу стомачних грчева и кашља, као и шећерне болести, па га називају и биљним инсулином.
Чај од листова боровнице ублажава и упалу мокраћне бешике. С друге стране, бобице, односно само воће, прија онима који имају хемороиде, добро је за поправљање крвне слике, али и слабог апетита. Народна медицина прописује петодневну дијету коју чине искључиво свеже боровнице. Ако болесник пет дана не окуси ништа друго осим боровница (један килограм или нешто више дневно), његово тело ће - верује се - бити „очишћено” и освежено. Ипак, да би се неко упустио у такав подухват, потребно је најпре да се посаветује с лекаром. Плод боровнице садржи танине, витамине А и Ц и нешто витамина Б. Боровнице повољно утичу на вид и онај ко их буде јео, учиниће нешто корисно за очување мрежњаче ока.
У шуми се ипак треба уздржавати од брања боровница за јело. Јер, постоје биљке сличног изгледа чији су плодови, за разлику од боровнице, отровни. Таква је, на пример, Ваццониум улигиносум.
Од боровница се прави укусна мармелада, као и сок. Слатко је такође савршеног укуса и то је један од најпознатијих „шумских” специјалитета. Током врелих летњих дана освежење је свакако сладолед од боровница који није тешко направити. Уосталом, ево и рецепта.


Сладолед од боровница
Потребно је 200 грама свежих или замрзнутих боровница, 100 грама шећера, сок и кора од пола лимуна, 300 грама киселе павлаке. Опране боровнице треба умутити са соком од лимуна и шећером. Кад се шећер растопи, дода се павлака и још кратко време мути. Смесу треба сипати у посуду за сладолед и ставити у замрзивач да се стегне.

М. О.

Корак назад