novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Два погледа у душу
Како доскочити лажовима?
Уколико се след (лажних) догађаја поремети, скршиће се и темељи дворца лажи...

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Ако хоћеш да ти лажов исприча истиниту причу, онда би требало да затражиш од њега да преприча догађај наопачке, односно од краја ка почетку. То је поуздан начин да сам себе улови у клопку и, напослетку, каже све како је заиста било. Тако тврди (уколико не лаже!) познати психолог Алберт Вриј, професор Универзитета у Портсмауту и један од највећих светских стручњака за психологију сведочења. Његова теорија требало би да покаже да и најокорелији лажов тешко излази на крај с противречностима до којих доводи прича испричана од краја. Хронолошки след догађаја омогућава да се одређени догађаји једноставно искрену. Дакле, уколико се след догађаја поремети, скршиће се и темељи дворца лажи.
Објашњење је једноставно. Свако од нас познаје бар неколико особа склоних лагаријама или бар оне који избегавају да кажу истину. Биле велике или мале, лажи увек захтевају одређени „ментални напор”, а кад изненадимо лажова захтевом да нам ствари исприча од краја, изазваћемо код њега неку врсту стреса. Исход је мноштво нелогичности у причи и, на крају, нешто слично истини. Тачније, једну врсту разрешења.
То је, дакле, теорија. Да би је доказао, професор Вриј извршио је својеврсни оглед. Замолио је чак 290 полицајаца да погледају видео снимке „испита” двеста педесеторо студената. Од извесног броја њих тражено је да лажно говоре о неком догађају или да погрешно одговоре на питање из градива. У првом делу истраживања, полицајци су гледали снимке студентских одговора, али без тона, покушавајући да у њиховој мимици и покретима препознају који су лажови. Затим су слушали само снимак звука, с истоветном намером. Потом су све и слушали и гледали. У 42 одсто случајева установили су који су студенти лагали. Напослетку, било им је допуштено да их пропитају на други начин: замолили су их да испричају све, од краја ка почетку. Лажови су се збунили. У више од шездесет одсто случајева, овим начином утврђивања истине - они су раскринкани.

Љубав у сну
Кад сањају љубав, жене је у сну чешће доживљавају са славним личностима, док мушкарци сневају и даме које већ добро познају

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Еротски снови својствени су свим људима. Психологија бележи бројне књиге и истраживања посвећене овој појави. Једно од најновијих објављено је недавно, средином јуна, у Минеаполису, на скупу Професионалних удружења за сан. Том приликом било је запажено излагање Антонија Задре, професора психологије с Универзитета у Монтреалу (Канада). Према његовом истраживању, осам одсто свих наших снова чине еротски снови. Тако бар показују статистички подаци после огледа с готово четири хиљаде снова 109 жена и 64 мушкарца, старости од двадесет до осамдесет девет година. Занимљив је податак да и жене и мушкарци у истој мери сањају еротске снове. У томе су потпуно равноправни. Овај податак веома је занимљив ако се имају у виду истраживања из седамдесетих година прошлог века: тада су мушкарци двоструко чешће сањали еротске снове од жена. Или су жене двоструко мање признавале да имају еротске снове.
Истраживање професора Задре донело је још неколико занимљивих података. Један говори о томе да жене много чешће од мушкараца сањају еротске снове у којима су у вези с неком славном личношћу, док мушкарци не сањају ни глумице ни певачице ни политичарке, већ даме које познају.
На крају, Антонио Задра дао је опште објашњење за еротске снове. По њему, и еротски снови одраз су наших истинских жеља. Разлика између тема, односно догађаја у сновима, зависи од различитих потреба и приступа сексуалности. Садржај снова и наших мисли док смо будни чине исту причу, говорећи и у сну и на јави о потребама, жељама и виђењу света.

М. О.

Корак назад