novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Упутство за будуће књижевнике
Ерикина правила писања
...говоре пре свега о томе да у књижевности и уметности нема правила. Важни су радост, задовољство и... детиња искреност

За време недавног боравка у Београду, чувена америчка књижевница Ерика Џонг, у разговору с новинарима, открила је једну важну ствар о себи. Наиме, рекла је како је још од детињства непогрешиво знала да ће постати писац и ништа друго. Имајући то у виду, све остало у њеном животу кренуло је у том смеру. Увече, пред одлазак на спавање, пре него што би угасила светло у својој соби, девојчица је љубила слике писаца, обично штампане на полеђини књига. То је вероватно био детиње искрен начин да им непосредно - пољупцем - захвали за оно што су за собом оставили поколењима на дар. Ерикина мајка била је згрожена овим необичним вечерњим обредом своје кћерке: да љуби фотографије мртвих људи. С друге стране, Ерика је сматрала да је мајка само љубоморна, па није престала на свој начин да захваљује писцима.
Отац Ерике Џонг Самјуел Вајсман, пољско-јеврејског порекла, био је џез музичар, а мајка Еда Мирски, Јеврејка руског порекла - сликар. Отац је још као младић почео да сарађује с Колом Портером на Бродвеју, али, схвативши да од своје зараде неће моћи да издржава породицу, те да је Кол Портер само један, одлучио је да почне да се бави трговином. Живели су сложно у западном делу њујоршког Менхетна. Уметничке склоности тада су можда још више избиле на видело у породичном животу Вајсманових (односно, Манових): чланови породице свирали су, ишли на концерте, сликали и читали. Више од шездесет година касније, Ерика Џонг рекла је да јој животно искуство и сазнања говоре да управо музика може најбоље и најдубље да изрази људску душу... Затим следи поезија.
Било како било, Ерика је студирала књижевност и била пред докторатом на Колумбија универзитету кад је објавила светски бестселер „Страх од летења”, својеврсну женску интелектуалну и сексуалну исповест. Књига је продата (званично) у више од осамнаест милиона примерака (незванично, у знатно већем броју)! Остало је мање или више познато... Осам књига прозе, шест књига поезије, читав низ есеја и новинских текстова... Ерика Џонг је професор и гостујући професор на више светских универзитета, између осталог на Универзитету Мериленд, Градском универзитету у Њујорку; књижевност и писање предаје и у Салцбургу, на Универзитету „Бен Гурион” у Израелу, на Бенингтрон колеџу... Своје студенте Ерика Џонг подучава поезији и прози минулих времена, али и писању.
Несумњиво пуна животне снаге и позитивног, доброћудног односа према свету и људима, Ерика Џонг будућим писцима предлаже својих двадесет „златних” правила. Истовремено напомиње да никаквих правила заправо нема. Будући да међу читаоцима „Забавника” постоје свакако и они који би желели да постану писци, ово је прилика да сазнају која су то Ерикина правила за писце:

 1. Имај вере, не гаји цинизам
 2. Усуди се да сањаш
 3. Не мисли на објављивање
 4. Пиши из задовољства
 5. Наведи читаоца да окрене страну
 6. Заборави политику (нека твоја стварна политика исијава кроз тебе)
 7. Заборави интелект
 8. Заборави его
 9. Буди почетник
10. Прихвати промену
11. Не сматрај да твој ум захтева преправке
12. Не очекуј одобравање зато што говориш истину (од родитеља, политичара, колега, пријатеља...)
13. Користи све
14. Запамти да је писање херојски чин
15. Пусти секс (тело и телесни свет) да уђе!
16. Заборави критике
17. Искажи своју, а не светску истину
18. Сети се да будеш с ногама
на земљи
19. Сети се да будеш диваљ
20. Пиши за дете (у себи и другима)

М. О.

Корак назад