novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


У стресу пре рођења
Већ од седамнаесте недеље трудноће, мајка је у стању да путем постељице, односно плодове воде, пренесе нервозу и стрес свом нерођеном детету, закључак је британских лекара објављен у најновијем броју часописа „Клиничка ендокринологија”. Због тога се многе бебе рађају већ нервозне. То се уочава све чешће још на првом прегледу у породилишту. Задатак лекара је да пронађу како да их заштите или можда чак и излече од стреса пре него што се роде! А шта ли ће тек бити кад се роде?


Док си ти спавао
Јан Гржебски, шездесетпетогодишњи машиновођа из Варшаве, пробудио се недавно из коме после деветнаест година! Није могао чудом да се начуди: његова вољена жена Гертруда прилично је остарила, деца су се поженила, те је затекао ни мање ни више него једанаесторо унучади. Јан није искључен са уређаја који су га одржавали у животу после судара возова 1988. године само захваљујући упорности његове супруге. Једино је она веровала да ће се он кад-тад пробудити. Тако је и било. Унуци нису били једино изненађење за Јана - у Пољској је промењен и режим. Кап су ипак превршили мобилни телефони. Бивши болесник, дугогодишњи „спавач”, још није научио како да га користи.


Дуње ранке
У Јапану, недалеко од Моријаме, нађена је дуња за коју се верује да је најстарија на свету. Сва је прилика да је тако, будући да су научници на археолошком налазишту пронашли воћку за коју верују да је стара двадесет један век! У то време пољопривреда на тлу данашњег Јапана била је прилично развијена. Захваљујући посебним условима који су владали у земљишту, воћка је остала савршено очувана и на њу нису утицале атмосферске прилике.


Кућица слободица
Мукеш Амбани за кога се верује да је најбогатији човек у Индији, одлучио је да, за себе, жену и троје деце сагради кућу каква им доликује. Њихова „кућица” биће заправо солитер од шездесет спратова. Педесетогодишњи пословни човек (бави се продајом нафте) био је изузетно задовољан пројектом свог архитекте кога је богато наградио. Дванаест спратова по особи, па и није тако тесно! Радови ће трајати до краја 2008. године. Кућа Амбанијевих биће висока 175 метара, а стајаће бар пет стотина милиона долара. И није нека висока цена имајући у виду да Мукешова уштеђевина износи бар двадесетак милијарди долара.


Срећковићка
Ко каже да неки људи немају среће? Једна госпођа из италијанског града Бреше отишла је на кратак одмор у Санремо. А у Санрему има велики број коцкарница. Госпођа није имала новца да би се коцкала, али су је пријатељи наговорили да ипак окуша срећу. Није потрошила чак ни један евро, већ је узела три жетона од двадесет пет центи. Ставила је новчиће у „једноруког џека” и добила 77.250 евра. Лако и слатко.


Само полако...
Италијански оперски композитор Гаетано Доницети (1797-1848) био је познат по томе што је писао муњевито. Толико је добро владао вештином компоновања да је оперу „Дон Пасквале” 1843. године написао за само десет дана! На то је био веома поносан. Међутим, кад су му рекли да је његов идол Ђоакино Росини (1792-1868) написао оперу „Севиљски берберин” за само тринаест дана још 1816. године, Доницети је изјавио:
- Знао сам да је тај Росини спор. Он је, заправо, комотан човек. Кад почне да пише, Росини то ради полако.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад