novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Лаковерни, чувајте се светске мреже!
Лажа и паралажа

(клик за увећање)
(клик за увећање)
Недавна ископавања на северу Индије довела су до открића костију правог џина. Истраживачи „Националне географије” и индијске војске наишли су на добро очуван скелет човека невероватне величине, преноси индијски лист „Hindu Voice”. Његова величина лако може да се упореди с висином нормалног човека, јер на приложеној фотографији један од истраживача стоји поред ископина. Процењује се да је џин био висок око 18 метара.
Поред костура откривене су и плоче са записима на санскриту. Тумачењем записа утврђено је да говоре о древним џиновима из индијских митова званим Ракшаси. Они су рукама могли да обухвате стабло дрвета и да га с лакоћом ишчупају из корена.
(клик за увећање)
(клик за увећање)
У најпознатијем индијском епу „Рамајани” помиње се сукоб једног од врховних богова Вишнуа са Ракшасима, који се завршио њиховим уништењем. Индијска влада издала је наредбу војсци да помно чува место ископавања и не дозволи приступ никоме изузев чланова екипе „Националне географије”.
Ова вест прво се раширила по индијским медијима, а потом и светским. Интернет је нарочито допринео ширењу приче. Недуго потом, појавила се слична прича, праћена истим фотографијама, само што се овог пута тицала археолошког налазишта у Саудијској Арабији. У потрази за изворима природног гаса, истраживачи су набасали на џиновски људски костур. Како и у исламској митологији постоје џинови, лако је нађена веза између необичног костура и могућег порекла.
Наравно, у оба случаја била је то чиста превара. Фотографија је обрађена на рачунару у фотошопу. Трик разоткривају сенке које падају другачије на костур него на околину и људе који стоје са стране. Помније разгледање слике и увећавање само додатно потврђују да је реч о фотомонтажи.
Од ове фотографије са ископавања у њујоршком Хајд парку, све је почело.<BR>(клик за увећање)
Од ове фотографије са ископавања у њујоршком Хајд парку, све је почело.
(клик за увећање)
Оригинална фотографија је, иначе, начињена 16. септембра 2000. године на месту ископавања у њујоршком Хајд парку. Био је то део истраживања које су спровели Институт за палеонтолошка истраживања и Катедра за геологију на Универзитету Корнел. Костур који су открили шездесет научника, студената и истраживача није припадао џиновском човеку већ мастодонту, изумрлој претечи слона. Животиња је живела пре 10.000-14.000 година. У доњем десном углу фотографије јасно се види кљова мастодонта која је остала и на фотомонтажи. Научницима је највећи изазов био да ту кљову осуше, а да се она при том не претвори у прах.
Фотографију је изменио један стручњак за рад у фотошопу поводом такмичења „Археолошке аномалије” које је приредио Интернет сајт „Вреди хиљаду речи”. На овом сајту редовно се објављују занимљиве слике, углавном веште фотомонтаже из целог света. Неко је на основу измењене фотографије смислио целу сензационалистичку причу и њоме заварао бројне медије широм света.

Н. В.

Корак назад