novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Живот и испод воза
Једну седам-десет-шестогодишњу Атињанку прегазио је недавно брзи воз на станици у главном граду Грчке. Несрећница се оклизнула на перону, полетела ка шинама и пала. Схватила је да неће имати времена да се подигне и склони будући да јој је у сусрет ишао брзи воз. Легла је између шина и испружила се колико је могла. Кад је машиновођа угледао испред себе, било је прекасно за кочење. И воз и вагони прешли су преко госпође. Срећом, није јој било ништа. Међутим, страх који је доживела, није умела да опише.


Самијевим стопама
Поједини Београђани сигурно се још сећају Самија који је, у неколико наврата, успевао да побегне из кавеза и да сатима прави дармар по околним улицама и крововима зграда у близини зоолошког врта. У Врту добре наде подигнута је статуа овог несташног шимпанзе. Сличну непослушност недавно су показала два мајмуна на сасвим различитим странама света.
По обиласку зоолошког врта у холандском граду Ротердаму, једна педесетседмогодишња жена пошла је с мужем у кафетерију да попију освежавајуће пиће. Стајала је за шанком, окренута леђима улазним вратима, кад ју је неко свом снагом ударио у бутину. Окренула се и нашла очи у очи с Бонитом, једанаестогодишњим горилом. Оборио је запрепашћену жену на под и почео да је удара и гризе. Спасилачка екипа једва је успела да је избави из снажног загрљаја овог великог мајмуна. Иако је задобила прелом руке, бутне кости и велики број угриза, на изненађење новинара, изјавила је да опрашта Бониту јер је он њен омиљени становник врта који, кад год има времена, обилази са супругом.
А у једном тајванском забавном парку орангутан је прогризао решетке на кавезу и такође успео да побегне. Није био спретан и домишљат као наш Сами - јурио је по зоолошком врту и рушио све пред собом. Потера за трогодишњим Малим Блекијем трајала је око три сата. Напокон су успели да га погоде посебном пушком и убризгају му средство за смирење. По окончању потере званичници су изјавили да нико од људи, а ни животиња, није повређен.


Чика полицајци, у помоћ!
Становници немачког града Брауншвајга застајали су испод прозора једне зграде. Пажњу им је привукла девојчица која је неутешно плакала. У наручју је држала млађег брата који је такође ронио сузе. На стаклу је био залепљен велики натпис на коме је писало: „У помоћ! Позовите полицију!” Збуњени, грађани су позвали полицију која је стигла у рекордном времену. Инспектори су убрзо сазнали да је ову седмогодишњу девојчицу мајка изгрдила јер јој је соба неуредна и наредила јој да одмах све ствари стави на своје место. Инатећи се, девојчица не само да се оглушила о наредбу мајке, него је, као подршку, у собу довела млађег брата и решила да свима обелодани како је неправедно злостављају. Мајка, која је била у другом делу стана, није имала појма шта се догађа у дечијој соби и веома се изненадила кад су се на вратима појавили полицајци. Пола у шали, објаснили су девојчици да, без обзира на то што је мала, не сме да се игра с представницима закона и наредили јој да за два сата све буде на свом месту. А, кад су се вратили на „увиђај”, у соби је све било као под конац.


Учење бонтона
У Шангају ће се 2010. године одржати Светска изложба. Званичници се труде да на време припреме и упристоје више од двадесет милиона становника овог кинеског града. Већ смо писали о покушају да се појединци убеде да из куће не излазе у пиџамама и да би требало да се љубазније опходе према многобројним страним туристима. Недавно је изгласан и пропис да ће возачи који од 1. јуна без разлога буду трубили на улицама бити кажњени са двеста јуана (око 22 евра). Пропис обухвата и полицијска возила и кола хитне помоћи - ни они неће смети да користе сирену уколико није у питању хитан случај. А таксистима се већ деле посебне кесе уз кратку обуку како да их користе. Наиме, они имају ружну навику да, кад осете потребу, отворе прозор и пљуну на улицу. Ако не могу да се уздрже, морају за то да користе кесе.


Најбољи туристи на свету
Јапанци су најбољи туристи на свету, следе их Американци, а потом Швајцарци. Речено језиком Евровизије - овако је гласало петнаест хиљада хотелијера из целе Европе. Становници Земље излазећег сунца проглашени су најучтивијим, најненаметљивијим и најкултурнијим. На тој листи Британци су се нашли на незавидном петом месту, али с доње стране листе. Сматрају их веома бучним, некултурним, надменим и, кад дође тренутак да се да напојница, шкртим. Иако имају много примедби, хотелијери Британце ипак издвајају и по добрим особинама јер, како су навели, после Американаца и Руса, ипак су Острвљани највеће трошаџије. А ко су најгори туристи? Французи, Индуси и Кинези. У анкети су се бирали и најгоре одевени туристи. Три водећа места заузели су опет Британци, затим Американци па Немци.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад