novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Телевизија или школа
Деца која свакодневно гледају телевизију више од три часа вероватно неће уписати факултет. То је закључак обимног истраживања спроведеног у Њујорку, пише у новом броју медицинског часописа „Архива педијатрије”. Испитивању је било подвргнуто чак седам стотина породица чија су деца рођена после 1980. године. У ствари, тада је истраживање и почело. Испоставило се да деца која су много времена проводила испред малог екрана, пате од такозваног поремећаја пажње и не успевају да се усредсреде на учење. Једва чекају да заврше обавезну школу да се више не би замарали учењем. У поређењу с децом која су мање времена проводила пред малим екраном, „телевизијски манијаци” двоструко више избегавају даље школовање. Гледање телевизије и даље је оно што највише воле да „раде”, јер се њихове навике уопште нису промениле.


Телефонирање на позорници
Необичан догађај збио се недавно у чувеном миланском позоришту „Ла Скала”. За време концерта, један музичар из оркестра, у тренутку кад је био слободан, односно није свирао, узео је из џепа свој мобилни телефон, а онда је, с виолином у једној, а мобилним у другој руци, фотографисао своје колеге, као и диригента. Сви су остали без речи - и публика, а посебно диригент.


Напоље из библиотеке!
Један студент из места Леко, у Италији, избачен је недавно из градске библиотеке. Наиме, библиотекарка је приметила да двадесетчетворогодишњи младић графитном оловком кришом подвлачи текст из књиге. Пријавила га је истог трена. Младића је позвао директор библиотеке Луиђи Роши и на лицу места изрекао му казну. Студент је избачен из библиотеке и неће моћи да је користи наредне 63 године. Тачније, до 2070. године! Кад су директора упитали зашто је одредио овако оштру казну, он је рекао да је то једини начин да се човек избори са све већим бројем неваспитаних корисника библиотеке.


Ресторан за алергичне
У самом центру Берлина недавно је отворен ресторан у коме је стално велика гужва јер је намењен људима који пате од разних врста алергије на храну. Мени у ресторану „Зандорн” заиста је необичан у поређењу с другим ресторанима: од предјела, преко супа, главних јела, до колача све је без конзерванса, глутена, лактозе, житарица, ораха, кикирикија, као и многих других састојака на које су људи све чешће алергични. За сада се још није догодило да се неки (алергични) гост пожалио на здравствене сметње.


Од жене до снахе
Гости на једној свадби заказаној у градићу Бијар у западном делу Индије били су веома изненађени кад су стигли на заказано венчање. Наиме, младожења се уочи венчања толико напио да није могао да стоји на ногама. Најпре је вређао званице, а онда је пао у несвест. Невеста је очајавала, као уосталом и родитељи, јер су сав свој иметак уложили у свадбу. А онда се млада досетила: замолила је несуђеног девера, младожењиног рођеног брата, да се њоме ожени. Како би родитеље спасао узалудног трошка, а девојку срамоте, он се оженио уместо свог брата.
Кад се старији брат пробудио, схватио је да му је вереница постала снаха.


Илустровала Светлана Кнежевић

Корак назад