novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 

Музика и звезде
Сунчева песма
Извесно је да та музика никада неће постати хит, али један енглески астроном открио је да и Сунце на известан начин - „свира”

Илустровао Добросав Боб Живковић
Илустровао Добросав Боб Живковић
Према грчком мислиоцу Питагори (582-500. пре н. е), десет звезда у васиони окреће се по кружној путањи одашиљући неку веома занимљиву музику. Реч је о посебној врсти музике - то је хармонија сфера. Питагора је такође сматрао да човек, нажалост, није у стању да чује тај чаробни звук, јер иначе не чује ништа уколико то није нека врста супротности (контраста) тишини...
Питагорино учење на известан начин сада је и научно потврђено. Небеска музика заиста постоји иако тај звездани концерт, истини за вољу, наше ухо не може да чује, баш као што је веровао Питагора. Сунце је један од извора те небеске музике. Ми нисмо у стању да је чујемо, јер је фреквенција звукова који допиру са ове звезде мања од најнижег слушног прага човека. Необичне звучне таласе са Сунца открио је астроном Робертус фон Феј-Зибенбурген из Истраживачког центра за соларну физику и васиону са Универзитета у Шефилду (Велика Британија). Он је упоређивао податке добијене са сателита који круже око Сунца и појава које се тичу спољашњег дела Сунца, такозване короне - Сунчеве вреле светлуцајуће атмосфере.
Робертус фон Феј-Зибенбурген
Робертус фон Феј-Зибенбурген
У ствари, истраживања професора Феј-Зибенбургена показују како су магнетски лукови који се стварају у Сунчевој корони у стању да произведу звучне таласе чије је простирање веома слично ономе што чине, на пример, жице гитаре. Наиме, на површини Сунца стално се догађају експлозије од којих настају магнетски таласи. Ти таласи, сматра Феј-Зибенбурген, чине исто што и жице музичког инструмента: ако их „чупамо”, они производе звукове. Оно што чине прсти гитаристе, односно трзалица, у свемиру је дело микроексплозија. Експлозија је заправо основа свих магнетских лукова. Милион пута мање од видљивих експлозија на Сунцу, те мале експлозије ипак су у стању да зањишу магнетске лукове стварајући тако - ултразвукове!
Звучни таласи које производи Сунце могу да буду веома снажни: у стању су да досегну висину од неколико десетина километара, достижући брзину од седамдесет до сто педесет хиљада километара на час и стварајући енергију једнаку експлозији милион хидрогенских бомби. С друге стране, могу да се утишају прилично брзо, за мање од једног сата.

М. О.

Корак назад