novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Заљубљени бискуп
Тамаш Сабо, бискуп католичке цркве у Мађарској, одлучио је да у педесет првој години скине свештеничку мантију. Догодило му се оно што није очекивао: заљубио се и схватио да ће му живот, упркос вери, без вољене особе бити безвредан. Љубав је букнула за време обнове црквеног здања: архитекта, једна средовечна госпођа, с лакоћом је освојила бискупово срце. Заљубљени бискуп то није желео да крије. Сматрао је да ће бити поштеније ако одмах каже истину. Папа Бенедикт XVI услишио је његову молбу и бискуп Сабо скинуо је мантију. Ускоро следи венчање.


Дебељуца и ватрогасци
У граду Трентону, у Њу Џерсију (САД), једна жена позвала је ватрогасну службу. Била је очајна јер нико није могао да јој помогне да изађе из каде где је пала. „У чему ли је ствар?”, упитао се шеф ватрогасне службе и ипак кренуо на место догађаја. Жену је заиста затекао у кади. Међутим, изненадила га је њена тежина. Дебељуца је, наиме, била тешка 318 килограма! Укућани и комшије узалудно су се трудили, али нису успели ни да је помере. Будући да жена живи на другом спрату, чак двадесетпеторица ватрогасаца морала су да се дају на посао: ишчупали су прозор и срушили део спољашњег зида како би могли да је извуку напоље! Испод прозора поставили су покретне степенице којима су је спустили. Издржале су! Нису пукле.


Збогом, школо!
За мање од две године чак десеторо професора једне школе у Цириху расплакало се пред таблом у учионици, у очајању бацило сунђер, изашло из учионице и директору дало отказ изјављујући да више никада неће предавати ни у једној школи. Разред који је одговоран за такав став наставника чини двадесетак ученика старих дванаест година. Судећи по много чему, на њих није могуће утицати да поправе понашање према наставницима, нити како да се односе једни према другима.


Музика „Тајне вечере”
Ђан Марио Пала, инжењер информатике из Каљарија на Сардинији, заштитио је ауторским правима своје недавно откриће. На славној слици „Тајна вечера” Леонарда да Винчија он је открио јединствено музичко дело, тачније, химну упућену Исусу Христу. Инжењер Пала иначе је и велики поклоник музике. Он је у појединим знацима с Леонардове слике открио тајне знаке за тонове који су, кад их је поређао на прави начин, дали јединствену музичку композицију.


Чаробна шминка
Уобичајена шминка можда ће ускоро сасвим изаћи из моде. Извесно је да ће се то догодити најпре у Јапану. Јер, у јапанске продавнице стигла је нека сасвим нова шминка под називом „Чаробна лепота”. Руку на срце, заиста се може назвати чаробном: реч је о мултимедијалној направи чији је задатак да према лицу неке особе направи одговарајућу шминку и фризуру. Направа одређује нијансу руменила, сенке, ружа за усне и боје за косу. „Чаробна лепота” недавно се појавила на јапанском тржишту и сместа је планула: кошта око 60 евра.

Корак назад