novi broj

 


www.politikin-zabavnik.rs











svet kompjutera

viva baner

ilustrovana politika



 


Кардинал за „Јуве“
Одговарајући недавно на питања новинара, кардинал Тарчизио Бертоне, ватикански секретар, између осталог рекао је и ово:
- Данас су моје најбоље жеље и молитве упућене једном фудбалском тиму како би што пре напредовао, једном врло важном фудбалском тиму који се ове године нашао у другој лиги...
- Еминенцијо, па ви говорите о „Јувентусу”! - узвикнуо је новинар.
- Врло добро - узвратио је кардинал, иначе одличан познавалац фудбала: - Погодили сте.


Тајна дуговечности
Григориј Нестор, стар 116 година, према званичним подацима један је од најстаријих људи на свету. Рођен у Украјини далеке 1891. године и даље ужива у повластици да му се живот протегао кроз чак три века. Григорија су недавно посетили новинари једног дневног листа и упитали га да ли би хтео да открије тајну своје дуговечности.
- Наравно! - одговорио им је старац. - Никада се не треба женити!
Наиме, он је убеђен да је стекао отпорност на све зато што се никада није женио.
- За разлику од мојих ожењених вршњака, ја сам преживео диктатуру, ратове и сиромаштво. Диктатуру жене свакако не бих - објаснио је Григориј Нестор који се иначе добро осећа.


Журба
Недавно је на железничкој станици у Болоњи један грађанин Напуља који је чекао у реду да купи возну карту изненада бацио своју путну торбу у страну и повикао: „Бомба!” Људи су избезумљено похрлили ка излазу, а он је тада пришао службеници која је продавала карте и затражио једну возну карту. Признао јој је да је уплашио људе само зато што га је мрзело да чека у реду! Полицајци су га ухапсили и осуђен је на шест месеци затвора.


За и против Кнута
Кад је у децембру прошле године бела медведица по имену Тоска у зоолошком врту у главном граду Немачке на свет донела два младунца, био је то догађај који у почетку није привукао велику пажњу јавности. Али, само накратко. Чим се испоставило да мајка не хаје за своје потомке и да је због њене немарности један медведић убрзо угинуо, чувар Томас Дорфлин преселио се у кућицу близу кавеза с белим медведима и преузео бригу о нејаком Кнуту, хранећи га вештачким млеком на флашицу. Кад се то прочуло, почели су да се јављају душебрижници из разних друштава за заштиту животиња прозивајући Томаса Дорфлина и остале из управе Берлинског зоолошког врта да озбиљно крше права животиња. Јер, како су изјавили, животиња не може да се подиже као дете. Ако је већ мајка одбила да се брине о младунчету, требало га је пустити да се само избори за живот.
Срећом, много је више оних који не деле ово мишљење. Задовољни су што их Томас Дорфлин није послушао, већ је наставио да се брине о Кнуту. А медведић полако напредује и већ је довољно ојачао па је могао и да позира пред камерама. Чим се време пролепша и ветеринари из врта то одобре, посетиоцима ће бити дозвољено да га и изблиза виде.


Кажњени „возач”
У америчком граду Балтимору полицајци су недавно ухапсили и привели у полицијску станицу седмогодишњег Џерарда Мунга јер је на бициклу јурио по балтиморским тротоарима. Ту су му, за сваки случај, ставили лисице да не би побегао и узели отиске! Пре него што су о свему обавештени дечакови пренеражени и уплашени родитељи, чак су га и фотографисали! Сазнавши шта се догодило, градоначелник Балтимора одмах се извинио и дечаку и његовим родитељима због недопустиво насилничког понашања полиције.


Плаћај или трпи!
Ученици средње школе „Аматучи“ у италијанском граду Авелину били су непријатно изненађени одлуком директора Еуђенија Фортина. Он је, наиме, одлучио да сваки одлазак у тоалет ученике кошта - два евра! Директор тврди да је на овакав потез био принуђен будући да деца уништавају тоалете: разбијају плочице, чупају славине и санитарије. Од прикупљеног новца ове просторије биће поправљене. У знак протеста, ученици су гађали школу јајима, али директор није ни оком трепнуо. Чини се да је његова одлука неопозива.

Корак назад